Hijgen voor de kiezer

Seks speelt een onverwacht grote rol in de campagnes.

De Belgen kunnen tortelen met premier en vice-premier of klaarkomen met ‘Lien’.

Het filmpje duurt 29 seconden en verloopt als volgt: in beeld het bezwete hoofd en bovenlichaam van een man die klaarblijkelijk toewerkt naar een orgasme. Ondertussen roept hij de namen van Anneke, Lien, Sophie, weer Lien, Rebecca (twee keer) en nog eens Lieeeeen. Een nog nahijgende vrouwenstem vraagt dan: „Wie was dat, die Lien?” De man, met een gelukzalige glimlach, „Nummer acht van de socialisten!” Het filmpje sluit af met de tekst: Mag zij je ook gelukkig maken? Kies Lien!

‘Lien’ is Lien Braeckevelt, een 29-jarige vrouw uit Gent die achtste staat op de kandidatenlijst van de SP.A, de socialistische partij. Ze maakte met vrienden een paar filmpjes voor internet waarmee ze in Belgische media de aandacht trok. Niet slecht voor de nummer acht in een provinciestad.

De combinatie seks en internet speelt een onverwacht grote rol in de campagne voor de Belgische gemeenteraadsverkiezingen van komende zondag. Ook de christendemocratische lijsttrekker in Hasselt, Ivo Belet, maakte een filmpje dat meer over hormonen dan over politieke ideeën gaat. In zijn internetfilmpje gaat de vroegere VRT-journalist gekleed in oranje regenjack op huisbezoek. Hij komt bij een vrouw die hevig fan van hem blijkt te zijn. De vrouw draagt een jurk die aan de voorzijde spontaan openritst zodra Ivo plaats neemt aan de eettafel. Overal in huis is de afbeelding van Belet te zien: op het servies, op een poster aan de muur, op het dekbed en zelfs op een dildo.

Belet kreeg kritiek op zijn filmpje, onder meer van de Limburgse Vrouwenraad. „Terwijl wij proberen vrouwen warm te maken voor de politiek, schildert Belet een politiek betrokken vrouw af als iemand die de politicus alleen maar in bed wil krijgen”, stelde de Vrouwenraad in Belgische media.

Maar het zijn niet alleen lokale politici die seks inzetten als wapen in de strijd om de kiezer. Zelfs de premier en vicepremier van het land poseerden voor een foto met een toch enigszins dubbele boodschap.

Premier Guy Verhofstadt en de jonge en knappe vicepremier Freya van den Bossche willen dat de samenwerking tussen hun partijen VLD en SP.A in Gent wordt voortgezet. Daarvoor gingen ze op de foto, gezellig naast elkaar op een bankje in het park. In een tekstballonnetje zegt Van den Bossche: „'t is goe geweest, hè Guy?” De premier antwoordt: „zeg dat wel... nog ne keer, Freya?” (ANP)

Bekijk het filmpje van Lien Braeckevelt op www.lienweb.be en het filmpje van Ivo Belet op www.youtube.com/watch?v=YyewCsErj1k&eurl= of pluk: sms code 63352 naar 7585