Euronext: Frankfurt mag ook aansluiten

Beursbedrijf Euronext wil wel samengaan met de Duitse rivaal Deutsche Börse, maar alleen als onderdeel van de overname van Euronext door de New York Stock Exchange (NYSE).

Zowel de Duitsers als de Amerikanen hebben een bod uitgebracht op Euronext. Het bedrijf staat afwijzend tegenover Deutsche Börse en bestuur en commissarissen van Euronext steunen het bod van de NYSE.

Euronext zelf is een fusie van de beurzen van Parijs, Amsterdam, Lissabon, Brussel en de derivatenbeurs Liffe in Londen.

De werkwijze van Euronext leverde gisteren kritiek op van Europlace, een invloedrijke Franse lobbygroep van beursgenoteerde ondernemingen. Europlace wil dat Euronext eerst in Europa op zoek gaat naar fusiepartners en pleit voor verregaande samenwerking met de beurs in Frankfurt. Pas daarna zou Euronext met de Amerikanen in zee moeten gaan.

In een reactie stelde Euronext dat het wel met de Duitsers wil samenwerken, maar pas ná de fusie met de Amerikanen.

Het overnamebod van de NYSE moet, evenals het rivaliserende bod van Deutsche Börse, worden goedgekeurd door aandeelhouders tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering van Euronext, waarschijnlijk in december. NYSE-topman John Thain zei gisteren in een reactie tegen het Amerikaanse persbureau AP dat hij verwacht dat de overname als gepland door zal gaan.

De consolidatieslag in de beurzenwereld is al enige jaren bezig, maar is niet altijd succesvol. Euronext werd gevormd, maar een overname van de Londense beurs – belaagd door onder meer Deutsche Börse, de Scandinavische beurs OMX, de NYSE en de Amerikaanse schermenhandel Nasdaq – ging telkens niet door.

De overname van Euronext zal niet de laatste beursfusie zijn. Thain zei vorige week dat hij na Euronext graag wil uitbreiden in Azië, het liefst via een overname van de beursvloer in Tokio en de Chinese beurs. Vorige maand kocht OMX de beurs in IJsland en de beurs in Milaan heeft al gezegd interesse te hebben om zich bij Euronext aan te sluiten.