Zijn hier vreemde planeten?

Zijn hier vreemde planeten? Rotterdam. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA publiceerde gisteren deze foto van het centrum van de Melkweg, genomen door de Hubble Space Telescope. De bovenste afbeelding toont negen sterren waar omheen mogelijk zogeheten hot Jupiters cirkelen. Dit zijn objecten buiten ons eigen zonnestelsel die bij een benadering even grote massa hebben als ‘onze’ Jupiter – de grootste planeet die om onze zon cirkelt. Maar anders dan onze Jupiter hebben ze een baan om hun ster die kleiner is dan die van Mercurius, de planeet die het dichtst bij onze zon staat. Juist doordat ze zo’n krappe baan beschrijven, die bovendien maar enkele dagen duurt, is de kans groot dat hot Jupiters vanaf de aarde – of in dit geval door een satelliet – kunnen worden waargenomen. Immers: ze komen vaak op één lijn tussen de aarde en hun ster te staan, wat hier waarneembaar is door een afname van het uitgestraalde licht van de ster. De onderste afbeelding van ESA toont een detail van de bovenste. Van een hot Jupiter rondom de ster Sweep 4 waren astronomen in staat de massa te berekenen, door te meten welk zwaartekrachtseffect de hot Jupiter heeft op de positie van zijn ster – de ster beweegt een beetje heen en weer. Deze hot Jupiter heeft een massa van hooguit 3,8 keer onze Jupiter. Foto AFP This combo released 04 October 2006 by the European Space Agency shows two images of one-half of the Hubble Space Telescope field of view. A seam of stars at the centre of the Milky Way has shown astronomers that an entirely new class of planets closely orbiting distant suns is waiting to be explored, according to a paper published 04 October 2006. The green circles identify nine stars that are orbited by planets with periods of a few days. Planets so close to their stars with such short orbital periods are called "hot Jupiters." These are considered "candidate" exoplanets - planets that orbit stars other than our own - because most of them are too faint to allow for spectroscopic observations that would allow for a precise measure of the planet’s mass. The bottom frame identifies one of two stars in the field where astronomers were able to spectroscopically measure the star’s back-and-forth wobble due to the pull of the planet. The planet turns out to be less than 3.8 Jupiter masses. AFP PHOTO NASA/ESA/K. SAHU (STScI) AND THE SWEEPS SCIENCE TEAM AFP