Schenck/Bidloo

Tekstschrijver Govert Bidloo en componist Johan Schenck maakten in 1687 Bacchus, Venus en Ceres, de eerste opera in het Nederlands die ook daadwerkelijk werd uitgevoerd, in de later afgebrande Amsterdamse Stadsschouwburg aan de Keizersgracht.

Bacchus, Venus en Ceres is een komisch en wulps werk dat speelt in het oude Griekenland. Het werd onlangs voor het eerst sinds 1678 in een geestige enscenering uitgevoerd in het Utrechtse Festival Oude Muziek en in Amsterdam. Nu is er ook een cd met Camerata Trajectina onder leiding van Louis Peter Grijp en prima gezongen door Jasper Schweppe, Hieke Meppelink en Renate Arends in de titelrollen, en onder anderen Bernard Loonen en Nico van der Meel in kleinere rollen. B,V & C is een animerend stuk maar het mooist zijn de langzame klachten, het is een échte opera.

Schenck: Bacchus, Ceres en Venus: Globe 6060

Kasper Jansen

    • Kasper Jansen