Requiem

Een horrorverhaal vertellen zonder één druppel bloed te verspillen of maar één special effect te benutten. Het Duitse talent Hans-Christian Schmid doet dat met Requiem. Hij vertelt het verhaal zo dat het geen schokeffecten nodig heeft, maar de gruwelen langzaam onder je huid doet kruipen. Requiem gaat over een geval van exorcisme met dodelijke gevolgen dat zich daadwerkelijk heeft afgespeeld. Halverwege de jaren zeventig in het Duitse Klingenberg werd de duivel uitgebannen bij de 21-jarige studente Anneliese Michel. Het verhaal was ook de inspiratie voor The Exorcism of Emily Rose, die eerder in Nederland uitkwam. Het gaat Schmid en scenarioschrijver Bernd Lange (de initiatiefnemer van de film) niet om de vraag hoe het nou echt zat. Daar en toen. Was Michaela alleen maar epileptisch of ook geestesziek? In hoeverre werd haar aangepraat dat zij bezeten was? Kwam het de katholieke kerk wel goed uit om een labiel, maar eigengereid meisje op te offeren in een tijd waarin steeds meer jongeren naar de stad verhuisden om te gaan studeren en hun religieuze ketenen van zich af wierpen? Als zij één vraag willen beantwoorden is het misschien alleen maar: hoe komt een intelligente jonge vrouw ertoe om zich niet aan één, maar aan duizenden exorcismerituelen te onderwerpen voordat zij uiteindelijk aan uitputting en ondervoeding sterft?

Requiem. Regie: Hans-Christian Schmid. Met: Sandra Hüller, Burghart Klaußner, Imogen Kogge, Anna Blomeier, Nicholas Reinke. In: 8 bioscopen.