Meezing- liedjes van Toon Hermans

Voorstelling: Liedjes van Toon, door Songs 4 Ever. Gezien: 4/10 in De Meerse, Hoofddorp. Tournee t/m 14/1. Inl. 035-6289832.

Als het over Toon Hermans ging, ging het meestal over zijn hoogkomische praatjes – en niet vaak over zijn liedjes. Dat de komediant niettemin veel voortreffelijke liedjes heeft gemaakt, blijkt nu des te beter uit het theaterprogramma Liedjes van Toon. Drie solisten zingen 36 nummers in een sierlijk aaneengeregen voorstelling die ook een verrassend beeld geeft van 's mans veelzijdigheid: kolder- en liefdesliedjes, sfeerchansons, woordspeelse grappenmakerij – „en vrijwel alle hanen zie je met de kippen hokken” –, kuierdeuntjes en meezingbare melodietjes. En bovendien kozen samensteller Cor Franc en regisseur Fred Florusse ervoor om de meeste aandacht te geven aan de liedjes die minder bekend bleven of zelfs ongebruikt werden teruggevonden in Hermans’ nalatenschap. Terwijl we van sommige succesnummers alleen een refreintje horen.

Van de solisten weet vooral cabaretier Richard Groenendijk goed raad met het charmante naturel van dit repertoire. Naast hem vertonen de musicaltalenten Ellen Evers en Lone van Roosendaal soms de neiging zo’n miniatuurtje iets te veel op te blazen, maar juist in de stillere liedjes zijn ze op hun best. Daarbij speelt het combo van Nico van der Linden een uiteenlopend scala aan klankkleuren. Veel vrolijk koper natuurlijk, compleet met trompet en tuba, maar ook wat tintelende swing en steviger aangezette poparrangementen.

Prijzenswaardig is dat niemand probeert Hermans na te doen. Integendeel: in een van de grappigste scènetjes wordt het aloude Méditerranée ten gehore gebracht als de grijsgedraaide gouwe ouwe van een versleten variétéduo.

    • Henk van Gelder