Hele Iraakse politiebrigade geschorst

Een hele Iraakse politiebrigade is geschorst na beschuldigingen van banden met doodseskaders in Bagdad, zo heeft een Amerikaanse legerwoordvoerder gisteren bekendgemaakt. De maatregel, de eerste in zijn soort, kwam temidden van gestaag toenemend geweld.

In Bagdad was het aantal bomaanslagen de afgelopen week het hoogste sinds het begin van het jaar. De Amerikaanse woordvoerder waarschuwde voor een verdere toename. Gisteren werden in een christelijke buurt in Zuid- Bagdad 21 mensen gedood bij drie opeenvolgende bomaanslagen.

De laatste jaren zijn shi’itische partijmilities in de politie geïnfiltreerd – die van de in de jaren ’90 in Iran getrainde Badrmilitie in de commando’s en die van de shi’itische geestelijke Muqtada Sadr in de gewone politie. Sunnieten beschuldigen de politie/milities ervan als doodseskaders op te treden of doodseskaders te laten begaan. Tientallen burgers worden dagelijks dood en met sporen van foltering gevonden in rivieren, langs wegen en op vuilnisbelten.

Amerikaanse commandanten hebben de Iraakse premier Nouri al-Maliki onlangs onder zware druk gezet de milities aan te pakken. In het kader van het huidige Amerikaans-Iraakse veiligheidsoffensief in Bagdad concentreren Amerikaanse troepen zich op de aanhouding van militiestrijders.

Volgens de Amerikaanse woordvoerder was er „duidelijk bewijs” dat leden van de geschorste brigade, die naar schatting 700 man sterk is en in het noordoosten van Bagdad was gestationeerd, doodseskaders de vrije hand lieten in plaats van hen tegen te houden. „We realiseerden ons dat hun verwijdering uit Bagdad in feite de veiligheid zou vergroten.” Onmiddellijke aanleiding tot hun schorsing was hun falen in te grijpen bij twee massaontvoeringen in Bagdad op zondag en maandag in een vleesfabriek en een computerwinkel. In totaal 40 mensen, naar verluidt allen sunnieten, werden ontvoerd, van wie een aantal dood is teruggevonden. De brigade zal nu opnieuw worden opgeleid op een Amerikaanse basis. De commandant, een luitenant-kolonel, is voor verhoor aangehouden.

Bij het veiligheidsoffensief in Bagdad zijn van maandag tot vanochtend 13 Amerikaanse militairen gedood, de hoogste driedaagse tol in de hoofdstad sinds het begin van de oorlog in maart 2003. In heel Irak zijn sinds zaterdag zeker 24 Amerikanen gedood. De legerwoordvoerder schreef de verliezen in Bagdad deels toe aan de toegenomen patrouille-activiteit. (AP, Reuters, AFP)