Galerieselectie

Stijn Peeters Op zijn schilderijen bekommert Stijn Peeters zich om het lot van zijn niet zo fortuinlijke medemensen: de werkloze immigranten, terechtgekomen in de desolate buitenwijken van de stad waar hij woont. Maar ook vluchtelingen, slachtoffers van rampen of de gevangenen van Abu Graib, afgebeeld op nieuwsfoto’s, krijgen een plek op zijn schilderijen. Peeters werkt de actuele thema’s uit op monumentale doeken, in een losse, schetsmatige schildertrant. Daarbij lijkt hij zich te laden leiden door zijn kunsthistorische voorbeelden Géricault en Delacroix, die in hun tijd ook onderwerpen uit de dagelijkse actualiteit schilderden.

T/m 24 okt Galerie Josine Bokhoven, Prinsengracht 154, Amsterdam Di t/m za 13-18u.

Siree van der Velde De voorstellingen van Siree van der Velde ontstaan vanuit het zwart. Uit het niets doemt een in dunne, transparante lijnen getekende vrouw op, die achterover ligt tegen de donkere achtergrond. Haar lijf wordt overwoekerd door een groene, mossige plant, of door kleurrijke bloemen. Op alle tekeningen is het steeds dezelfde gestalte die terugkeert, de kunstenaar zelf. Van der Velde verbeeldt zo haar eigen dromen, verlangens en ervaringen.

T/m 22 okt Galerie Lutz, Oude Delft 195, Delft. Do-za 13-18u, zo 14-17u.

Erik Odijk Dit voorjaar verbleef Erik Odijk drie maanden in het Banff Centre of the Arts in Canada, dat midden in de Rocky Mountains ligt. Opvallend genoeg werkte Odijk, die bekend staat om zijn tekeningen met enorme afmetingen, daar in die overweldigende natuur aan tekeningen op klein formaat (32 x 45 cm). Waar hij vroeger inzoomde op details als bomen of planten, wordt het landschap op deze nieuwe werken juist als groter geheel weergegeven. In Galerie Maurits van de Laar zijn gelijktijdig de strak geschilderde architectonische ruimtes van Kris van Dessel te zien als contrast met de natuur van Odijk.

6 okt t/m 5 nov in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

Alonso/Coumou Galerie Cokkie Snoei brengt deze maand het werk van twee jonge fotografen, beiden geboren in 1978 en beiden in 2004 afgestudeerd aan een Nederlandse kunstacademie. Sylvia Alonso presenteert enkele beelden uit haar serie Loose, waarin een fictieve, decadente wereld geschetst wordt en mooie mensen zich overgeven aan seks, drugs en geweld. Popel Coumou toont nieuw werk uit haar serie Shadows of reality, indringende zelfportretten en sfeervolle interieurfoto’s.

8 okt t/m 5 nov in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

Hanneke van Velzen Fotografe Hanneke van Velzen woonde jarenlang in New York en maakte daar diverse fotoseries over de Amerikaanse samenleving. In haar nieuwe fotoinstallatie Entropie, waarbij vijf reeksen van ieder negen tot vijftien foto’s getoond worden in archiefdozen, reisde ze de afgelopen drie jaar naar het zuidoosten van de VS, door het gebied dat zich uitstrekt van Georgia tot Virginia. De onderwerpen zijn thematisch gerangschikt in series als Car & Country, Mountains & Minerals en Kudzu Spooks. Van Velzen laat Amerika zien als een land van extremen, waar overdadige welvaart gepaard gaat met schrijnende armoede.

7 okt t/m 5 nov MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53 R’dam wo t/m zo 13-18u

En verder Tekeningen & sculpturen van Donna Huddleston t/m 21 okt in Galerie Juliette Jongma, Gerard Douplein 23, A’dam; schilderijen van Peter Vos t/m 13 okt Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, A’dam; foto’s van Blommers/ Schumm t/m 14 okt galerie Torch, Lauriergracht 94 A’dam; tekeningen & objecten van Lucy & Jorge Orta t/m 14 okt Motive Gallery, Elandsgracht 10, A’dam; installatie van Alex Winters t/m 14 okt Galerie Fons Welters, Bloemstr 140, A'dam; objecten van Amy Dicke t/m 14 okt Galerie Diana Stigter, Elandstr 90, A’dam; foto’s & films van Erik Wesselo t/m 14 okt Annet Gelink Gallery, Laurierstr 187-189, Adam; tekeningen van Roland Sohier &iek Vera t/m 15 okt Galerie Gist, Gravenstraat 7, Brummen; architectuurfoto’s t/m 29 okt Galerie Ron Mandos Rodenrijseln 24, R’dam.