Eurocratie

Europa bureaucratisch? Niet alleen gewone burgers zijn daar bang voor, ook verheugen.jpgmensen die dagelijks met Europese ambtenaren moeten werken. Neem Günter Verheugen, Europees commissaris voor Industriebeleid. In een interview met de Süddeutsche Zeitung klaagt hij vandaag dat ambtenaren van de Europese Commissie, waarvan hij zelf een van de bazen is, te machtig zijn en te veel beslissingen willen nemen. Verheugen zegt ,,dat het inmiddels de belangrijkste politieke opdracht is voor de 25 commissarissen om het ambtenarenapparaat te controleren. En vaak verliezen we die controle. Er is een continue machtsstrijd tussen commissarissen en hoge beambten, die veelal denken: de commissaris is na vijf jaar toch weg en is niet meer dan een tijdelijke bewoner, maar ik blijf.”
Johannes Laitenberger, de belangrijkste woordvoerder de Europese commissie, had vandaag de lastige taak de woorden van Verheugen toe te lichten tijdens de dagelijkse persbriefing. Hij zei tegen journalisten dat de uitspraken van de Duitse eurocommissaris moeten worden gezien in het licht van better regulation: het streven van de Europese Commissie naar minder regelgeving. En, zei hij tegen journalisten: ,,Het is een illustratie van wat iedereen dagelijks in deze zaal vraagt, namelijk dat er wat gebeurt.”

    • Jeroen van der Kris