Een hippiemoeder in de jaren zestig – ha, lachen!

Regie: Oskar Roehler. Met: Moritz Bleibtreu, Christian Ulmen, Martina Gedeck, Franka Potente, Nina Hoss. In: 15 bioscopen. scene uit de film Elementarteilchen (2006) Elementaire deeltjes FOTO: Cinemien Cinemien

Elementaire deeltjes (Elementarteilchen).

Regie: Oskar Roehler. Met: Moritz Bleibtreu, Christian Ulmen, Martina Gedeck, Franka Potente, Nina Hoss. In: 15 bioscopen.

Het zien van de Duitse verfilming van Michel Houellebecqs controversiële roman Elementaire deeltjes is als het bekijken van een slechte zwart-witkopie van een mooie kleurenfoto: je herkent nog wel de contouren maar de ziel is er uit. Houellebecqs bloedserieuze aanval op de uitwassen van de jaren zestig, zoals vrije liefde en te ver doorgevoerd individualisme, is in de handen van Oskar Roehler verworden tot een karikatuur. Dat is het duidelijkst te zien in de flashbacks waarin de in India naar verlichting en losse seksuele contacten zoekende hippiemoeder van de (half)broers Bruno en Michael op de hak wordt genomen. Wat in de roman nog een zekere tragiek had – twee broers die vrijwel aan hun lot worden overgelaten – is hier eerder komisch.

Roehler en zijn cameraman bewerkten deze terugblikken digitaal tot extreem kleurverzadigde scènes: de kleurige ‘flower power’-overhemden spatten van het scherm af. De jaren zestig, ha! lachen!

André Waardenburg

    • André Waardenburg