Alexander

Het Toneel Speelt brengt Alexander – koning van de hele wereld van Willem Jan Otten. Het is een monumentale tragedie over Alexander de Grote (356-323 v.Chr.), die van een verlicht denker transformeert tot een despoot die even wreed is als de man die hij overwint. Alexander zindert van energie. Stenen vliegen door de lucht, tonnen rollen op de eerste rijen af. In simpele, krachtige en poëtische zinnen introduceert auteur Willem Jan Otten zijn personages, die langzaam veranderen.

Otten introduceert ook een religieus thema: Alexander vermoedt dat hij de zoon van God is. Hij spiegelt zich in zijn grote tegenstander, de hem immer ontlopende Perzische koning Dareios, die ook zoon van God wordt genoemd. Als hij deze heeft verslagen, blijft hij verweesd en zielloos achter, hij kan niet zonder zijn grote tegenstrever, die zo op hem lijkt.

De mens moet zijn plaats kennen, lijkt Otten te zeggen, en beseffen dat er iets groter is dan hemzelf. Ottens christelijke visie sluit aan bij de oude Griekse schrijvers in wiens traditie hij schrijft, en die ook vonden dat menselijke hoogmoed moet worden bestraft. Alexander blijft leven. Maar ‘de heerser van de hele’ wereld is zijn ziel kwijt.

Tournee t/m 9 dec. Inl. www.hettoneelspeelt.nl