Agent ziet wat er speelt op pocket-pc

De politie in de stad Groningen begint op 1 januari een proef waarbij dertig agenten een handcomputer (Ipaq) krijgen met een ingebouwde GPS-ontvanger. Tijdens het surveilleren zien ze daarop bijvoorbeeld informatie over mensen met openstaande boetes in de omgeving. De handcomputers zijn verbonden met centrale politiebestanden.

Het systeem is ontwikkeld door het landelijke Concern Informatiemanagement Politie (CIP) in Driebergen. Het bevat plattegronden van waar een agent zich bevindt, en geeft een signaal af op het moment dat een surveillerende agent in de buurt komt van een plek die in een computerbestand staat. Op het schermpje verschijnt een rood uitroepteken. De agent kan dan nagaan wat er op welk adres aan de hand is.

„Je ziet bijvoorbeeld in welke woning iemand nog een geldboete heeft openstaan”, licht Boomsma toe. „Of er verschijnt informatie op het schermpje dat er bijvoorbeeld de laatste zeven dagen twee keer is ingebroken in een woning. Of hoeveel overlastmeldingen er zijn geweest over een bepaald adres.”

De politie denkt met hulp van de pc alerter te kunnen reageren op actuele zaken, omdat de computers direct zijn te voorzien van nieuwe informatie die binnenkomt op de politiebureaus. Verder kan er gerichte informatie in worden opgenomen, over bijvoorbeeld hangplekken van jongeren.

Ook verhoogt het systeem de veiligheid van de agenten, omdat de meldkamer altijd precies weet waar agenten zijn. Volgens de regiopolitie Groningen is het systeem een landelijke primeur. De proef duurt vijf maanden.