Turnster Harmes niet naar de WK

Turnster Suzanne Harmes (20) neemt niet deel aan de wereldkampioenschappen turnen, die van 14 tot en met 21 oktober in de Deense stad Arhus worden gehouden. De meervoudige Nederlands kampioen wilde voor het sluiten van deze krant haar besluit niet toelichten; dat heeft ze later vanmiddag op een persconferentie bij haar club De Hazenkamp in Nijmegen gedaan.

Waarschijnlijk heeft Harmes moeten afzeggen wegens de rugblessure waarvan ze de laatste weken veel hinder ondervond. Tijdens de kwalificatiewedstrijden voor de WK kon ze vanwege haar rugklachten maar op halve kracht meedoen. Bij de laatste wedstrijd in Enschede moest ze na twee toestellen zelfs de strijd staken. Nadien is ze behandeld door een chiropracticer, maar schijnbaar niet met het gewenste resultaat.

De afzegging van Harmes zou grote gevolgen kunnen hebben in het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking. De Nederlandse ploeg moet zich tijdens de WK in Arhus in de landenwedstrijd bij de beste 24 landen plaatsen om volgend jaar bij de WK in Stuttgart te kunnen meedoen aan het laatste olympische kwalificatietoernooi. Valt Nederland in Arhus buiten de beste 24 landen dan is deelname aan de Spelen alleen nog mogelijk voor turnsters die in Stuttgart individueel wereldkampioen worden.

Het probleem voor de Nederlandse ploeg is niet alleen de absentie van Harmes in Arhus, maar mogelijk ook die van Lichelle Wong. Zij heeft een zware enkelblessure en hoort morgen van de medici of deelname aan de WK verantwoord is. En als Wong meedoet, dan zal ze alleen op het onderdeel brug kunnen uitkomen; op de andere toestellen (vloer, sprong en balk) wordt haar enkel hoe dan ook te zwaar belast.

Na Harmes en Wong kan Nederland zich geen afmelding meer veroorloven; in dat geval zijn er te weinig turnsters voor de samenstelling van een ploeg.