‘Strijdlustig bij negatieve opmerking’

Anjes van Es Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold Naam: Anjes van EsLeeftijd: 39 jaarOude baan: directiesecretaresse bij transportbedrijf Gondrand (toen: Traffic)Nieuwe baan: volgt de hbo-opleiding Leraar/Tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) (Hogeschool Utrecht) om daarna doventolk te worden Anjes van Es Foto Rien Zilvold capelle ad ijssel anjes van es foto rien zilvold Zilvold, Rien

Naam: Anjes van EsLeeftijd: 39 jaarOude baan: directiesecretaresse bij transportbedrijf Gondrand (toen: Traffic)Nieuwe baan: volgt de hbo-opleiding Leraar/Tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) (Hogeschool Utrecht) om daarna doventolk te worden

Hoe kwam je bij doventolk?

„Toen ik werd geopereerd aan mijn enkel en drie weken in het ziekenhuis lag, las ik een artikel over een vrouw die als tolk werkte. Ze had op latere leeftijd voor dat beroep gekozen. Het sprak me aan dat ze vertelde dat ze veel vrijheid had, ze nam opdrachten aan die haar leuk leken. En het was veelzijdig, ze was tolk voor veel verschillende mensen op veel verschillende plaatsen. Ook had ik ooit een dove collega. Bij vergaderingen had ik meer aandacht voor haar en de tolk dan de vergadering. Het lijkt me een mooi beroep. Je werkt niet echt als hulpverlener, maar je bent wel waardevol voor anderen.”

Waarom wilde je iets anders doen?

„Ik ben begonnen met een opleiding om zwakzinnigenverzorger te worden. Die heb ik niet afgemaakt. Ik ben na een korte cursus secretaresse geworden en heb dat tien jaar gedaan. Toen er kinderen kwamen, heb ik werk gezocht dat ik thuis kon doen. Ik werd typiste voor Teletekst en tikte voor een aantal zenders de commerciële berichten. Geen geestverruimend werk. Na zes jaar – mijn drie kinderen gingen naar school – wilde ik weer een baan buitenshuis. Automatisch zocht ik een baan als secretaresse. Al na negen maanden als directiesecretaresse gewerkt te hebben ging ik twijfelen. Ik was 38 en vroeg me af of ik dat werk tot mijn 65ste wilde doen. Ik wilde op een andere manier met mensen werken. Bovendien wilde ik mezelf bewijzen dat ik deze beroepsopleiding aankan, daarom wilde ik een diploma halen.”

Hoe reageerde je omgeving op je stap?

„Met mijn man, die inspecteur bij de recherche is, heb ik uitvoerig gesproken. Hij vond het prima, maar er verandert wel het een en ander. Voor de vierjarige deeltijdopleiding moet ik drie avonden van half zes tot tien uur naar Utrecht. Ik deed altijd het meeste in huis. Nu komt mijn man eerder thuis om te koken en op het bureau ligt een lijstje met taken. Ik werk naast mijn opleiding 12 uur per week thuis als typiste en verdien daarmee 500 euro netto. Voorheen verdiende ik 1.200 euro netto en had ik geen kosten voor opleiding. Sommige mensen reageren enthousiast op mijn keuze, maar er zijn er ook die zeggen: waar begin je aan? Ik proef vaak een ondertoon van ‘dat ga je niet redden, vier jaar lang’. Ik word er alleen maar strijdlustig van. Voor mij bestaat er geen twijfel: ik ga na de opleiding aan het werk als doventolk.”

Marleen Luijt

    • Marleen Luijt