Schokreacties na dreiging N-Korea

De Verenigde Staten en Japan hebben uiterst bezorgd gereageerd op de aankondiging van Noord-Korea dat het een kernproef zal nemen. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, zou dit „een uiterst provocatieve” daad zijn, die de situatie op het Koreaanse schiereiland drastisch zal wijzigen.

China, Noord-Korea’s belangrijkste bondgenoot, roept op tot kalmte om verdere escalatie te vermijden. „We hopen dat Noord-Korea de nodige terughoudendheid zal betrachten”, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking.

Het regime in Pyongyang kondigde het voornemen van een kernproef gisteren aan in een binnenlandse televisie-uitzending. Uit de verklaring die vervolgens werd uitgegeven, blijkt dat Noord-Korea handelt uit verontwaardiging over de houding van de VS. Pyongyang stelt dat de VS een militaire en nucleaire dreiging vormen voor het land. Vooral de financiële sancties die Washington heeft aangekondigd nadat Noord-Korea afgelopen zomer een reeks raketproeven nam, en de leidende rol van de VS bij het opstellen van een VN-resolutie waarin die raketproeven werden veroordeeld, hebben kwaad bloed gezet.

Overigens laat Pyongyang in het midden wanneer een kernproef zal plaatsvinden. Er wordt slechts gezegd dat „in de toekomst” een nucleaire test zal worden gedaan, op een zodanige wijze dat „de veiligheid grondig is gegarandeerd”.

De Noord-Koreaanse aankondiging betekent een scherpe escalatie in het conflict om zijn veronderstelde kernwapenprogramma, nadat het land zich begin 2003 terugtrok uit het internationale nucleaire non-proliferatieverdrag en de inspecteurs van het IAEA het land uitzette. Een jaar geleden leek een historische doorbraak te zijn bereikt in het zogeheten zes-partijenoverleg, maar al snel daarna hervatten Noord-Korea en de VS hun verbale strijd.

Net als de VS toont ook Japan zich uiterst bezorgd. Premier Abe zei vanochtend in het parlement dat een kernproef „eenvoudigweg niet aanvaardbaar” is voor Japan. Ook een zegsman van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington sprak over „een onaanvaardbare bedreiging” voor vrede en stabiliteit in de wereld.

De VS willen de kwestie in de Veiligheidsraad brengen, maar China voelt meer voor hervatting van het vorig jaar vastgelopen zespartijenoverleg. (AP, Reuters)

ACHTERGROND:pagina 5