Poetin en Saakasjvili

putin_saakash.jpgNa een dagje praten hier in Tbilisi kom je toch tot de conclusie dat Poetin en Saakajsvili niet zoveel van elkaar verschillen. Qua stijll en karakter wel, qua substantie niet. Allebei zijn ze nationalisten, allebei voelen ze zich ‘natiebouwers’ die met harde hand de van hun voorganger geërfde chaos ordenen. Eerst het land opbouwen, daarna fijne dingen als democratie en rechtsstaat.

Het is niet toevallig dat Saakasjvili onlangs Tito van Joegoslavië en  Kemal Atatürk van Turkije als zijn rolmodellen noemde. Saakasjvili oogt vooral liberaler dan Poetin omdat hij rekening moet houden met de mening van de EU en Amerika; omdat de westerse ambassadeurs hem terugfluiten als hij te ver gaat.

Heeft Saakasjvili hier in drie jaar iets bereikt? Jazeker. Dit is mijn vierde bezoek aan Georgië, na een hitaat van 2,5 jaar, en het land heeft grote vooruitgang geboekt. De treinen rijden op tijd, de straten worden geplaveid, er is de hele dag stroom en gas, de politie is veel minder corrupt, er wordt gebouwd.  Als de Russen hem niet doodschieten, ben ik ervan overtuigd dat Saakasjvili twee of drie termijnen aanblijft, en waarschijnlijk terecht. In tegenstelling tot collega Joesjtjenko in Oekraïne hebben we hier te maken met een leider. 

    • Coen van Zwol