Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Philomena Bijlhout moet het zelf doen

Philomena Bijlhout was in 2002 voor de LPF acht uur staatssecretaris.

Nu verzorgt ze workshops.

„Geloof me. Je zult geen foto’s tegenkomen van Philomena Bijlhout in uniform”, zei de LPF-politica op 18 juli 2002 in de Volkskrant. Enkele dagen later liet RTL Nieuws foto’s zien van haar in het uniform van de Surinaamse Volksmilitie. Op 22 juli trad Bijlhout af als staatssecretaris van Emancipatie en Familiezaken omdat ze premier Balkenende verkeerd had geïnformeerd over haar deelname aan de milities. Haar lidmaatschap betrof de periode ná de moorden en niet alleen daarvoor.

Ze was slechts acht uur in functie geweest. Bijlhout had recht op twee jaar wachtgeld, eerst 80 en daarna 70 procent. De wachtgeldregeling voor bewindspersonen is daarna gewijzigd.

De korte periode in Den Haag heeft veel impact gehad op het leven van de Rotterdamse. Ze vergelijkt het met rouw. Ze kampte een jaar lang met klachten. „Haaruitval, angsten, rugpijn, huilbuien, niet meer naar buiten durven. Allemaal blokkades.” Veel van me af schrijven, dat hielp, zegt ze. Ze schrijft nog steeds. „Pas sinds begin van dit jaar is het echt minder. Het heeft heel lang geduurd.”

Wat ze nu wil, is een reguliere vaste baan. Dat blijkt veel lastiger dan gedacht. „Ik heb lang gedacht dat dat kwam door alles wat er is gebeurd, maar het komt door wie ik bén. Ik ben assertief. Sommigen zijn bang voor een daadkrachtig iemand erbij, en dan ook nog een allochtoon. ” Los werk vinden lukt haar wel, zegt Bijlhout, zoals mediaopdrachten en coachen. Maar dat ziet ze meer als iets erbij. ,,Dat heb ik mijn hele leven al gedaan."

De afgelopen jaren heeft Bijlhout veel cursussen zelfontwikkeling gedaan, onder andere bij Roy Martina, 'arts voor preventie, heling en vitaliteit’. „Het was een veilige omgeving om aan de slag te gaan met het verdriet over mijn aftreden.” De cursussen hielpen haar persoonlijk, maar het inspireerde ook om „iets te gaan doen met meditatie”. Ze reisde naar Suriname om een culturele en meditatieve reis te ontwikkelen, bestemd voor mensen die ‘de kracht in zichzelf willen ontdekken’. De reizen van Philomena Travel worden aangeboden via de site van Roy Martina en via Educareizen.

De oud-staatssecretaris heeft „een stapje terug gedaan. Hoe ik aan het eind van de maand moet rondkomen blijft altijd de vraag." Ze organiseert nu een workshop over loslaten van verdriet. Die cursus loopt goed. „De eerste is net afgerond. Ik ga ervoor en ik heb al weer drie aanmeldingen voor de volgende groep." Het is een inzicht dat Philomena Bijlhout eindelijk ook zelf heeft gekregen: „Voor de zomervakantie heb ik tegen mezelf gezegd: Philomena, heb je het nog niet in de gaten? De kracht moet uit jezelf komen.”