‘Medium’ Jomanda niet vervolgd

Het openbaar ministerie heeft besloten Jomanda, drie alternatieve genezers en een zouttherapeut niet strafrechtelijk te vervolgen voor het feit dat zij actrice Sylvia Millecam van reguliere behandeling hebben afgehouden.

Dit heeft justitie in Amsterdam gisteren bekendgemaakt. Millecam overleed in 2001 aan borstkanker. De inspectie voor de gezondheidszorg deed in 2004 aangifte tegen onder meer het ‘medium’ Jomanda omdat die de actrice zou hebben misleid door te stellen dat niet aan borstkanker leed.

Het OM stelt dat het onderzoek „onvoldoende aanwijzingen heeft opgeleverd voor (opzettelijk) handelen en/of nalaten van de zijde van verdachten waardoor de gezondheid van S. Millecam is benadeeld en/of daaraan schade is toegebracht”.

Millecam had volgens het OM een uitgesproken mening over de bestrijding van haar ziekte. „Zij wilde geen chemokuur en stond sceptisch tegenover de reguliere geneeskunst. Zij verkoos de alternatieve geneeskunde.”

Menso Westerouen van Meeteren, oud-inspecteur voor de gezondheidszorg, noemt in een opinieartikel in deze krant de beslissing van het OM „onbevredigend” omdat de rechter nu niet kan oordelen over de alternatieve genezers en Jomanda. Het Medisch Tuchtcollege schorste een van de alternatieve genezers in april definitief. De twee anderen werden respectievelijk een jaar en zes maanden uit hun vak gezet.

opinie: pagina 7