Mariniers misdragen zich in Noors café

Bij een massale caféruzie tussen Nederlandse mariniers en plaatselijke jongeren in het Noorse dorp Karasjok hebben zondagnacht zeven Noren verwondingen opgelopen. Volgens Freddy Oleussen van de politie in Karasjok ligt één Noor met een gebroken voet in het ziekenhuis, brak een andere een arm en mist een meisje „na stevige klappen” een tand.

„De anderen hebben minder serieuze klachten, zoals een blauw oog”, aldus Oleussen, die zegt dat „zover bekend” aan Nederlandse kant niemand gewond is geraakt. Volgens de politieman is de oorzaak van de vechtpartij nog niet bekend. „Wel staat vast dat er veel alcohol in het spel was”, zegt hij.

Volgens Oleussen zijn nog geen arrestaties verricht. „Toen onze agenten bij de kroeg arriveerden, waren de 28 mariniers in hun busjes al vertrokken.” De politie heeft gisteren contact gehad met de commandant van het Nederlandse militaire kamp, dat op 45 kilometer van Karasjok ligt verwijderd en waar ongeveer 300 Nederlanders verblijven voor een oefening.

Noorse cafégangers hebben tegenover de politie verklaard dat de hardhandigste mariniers „lang” waren en „kort haar” hadden. Oleussen: „Dat hebben ze allemaal.” De Koninklijke Marechaussee in Den Haag doet in samenwerking met de Noorse politie een onderzoek naar de ruzie.

Politiewoordvoerder Oleussen uit Karasjok zegt dat de mariniers, die nog ruim een week in Noorwegen blijven, van hun commandant niet meer naar Karasjok mogen. Volgens manager Jan Helger Soling van het Toeristenbureau in Karasjok komen de Nederlanders „jammer genoeg” alleen naar het dorp om te drinken.

„We hebben hen, via hun commandant, meer dan eens uitgenodigd om hen te informeren over de historie en de cultuur van Karasjok. En om kennis te maken met de bevolking. Helaas is daar geen belangstelling voor. Sterker nog, we kregen niet eens antwoord”, vertelt Helger Soling.