Hogere wiskunde vereist voor snel wisselend tempo

cd metal Mastodon: Blood Mountain Reprise / Warner.

cd metal

Mastodon: Blood Mountain Reprise / Warner.

Blood Mountain, de derde plaat van Amerikaanse band Mastodon, is nog geen vijf seconden begonnen, of drummer Brann Dailor heeft alweer 64 rake klappen uitgedeeld. En voorlopig is hij nog niet klaar.

Mastodon maakt math (of wiskunde-)metal. En inderdaad, om alle tempowisselingen te kunnen bijhouden, dienen behalve de bandleden ook de luisteraars over enige rekenvaardigheden (vooral breuken) te beschikken. Want terwijl zagende riffs en hysterisch gillende gitaarduels elkaar in slopend tempo opvolgen, schakelt de band moeiteloos van 7/8 naar 15/16. Wat dat betref heeft het elkaar in vingervlugheid aftroevende viertal een misleidende naam gekozen: zo log als zijn prehistorische voorganger is Mastodon nergens.

Maar wat belangrijker is dan al het technisch vernuft en muzikale krachtpatserij: Blood Mountain rockt en swingt ook gewoon voor leken. ‘The wolf is loose’ doet je vluchten voor hondsdolheid, in welke maatsoort dat dan ook moge zijn. En op de conceptplaat is de rampspoed nog niet voorbij. De luisteraar krijgt nog lawines, uithongering en bevriezing voor de kiezen.

Na bijna een uur wiskundecollege is duidelijk dat Mastodon baas is van de bèta-metal. Daar waren gastbijdragen van Josh Homme (Queens of the Stoneage) en Cedric Bixler-Zavala (The Mars Volta) niet eens voor nodig geweest.

Frank Provoost

    • Frank Provoost