Harrison Ford met zijn kind op de fiets

New Yorkers die op een omafiets boodschappen doen. Frank van den Eeden, marketingmanager bij Batavus, ziet het wel voor zich. Eind dit jaar, begin volgend jaar moet het hele assortiment van de fietsfabrikant in de Verenigde Staten te koop zijn. Ook de zwarte ‘Old Dutch’ omafietsen.

Waar in de VS gaat u fietsen verkopen?

„Op een Old Dutch de Rocky Mountains inrijden is misschien wat ambitieus. We richten ons nu op de vlakke gebied en en de grote steden. In totaal willen we bij circa 3.000 dealers in de hele VS fietsen gaan verkopen.”

Hoe krijg je Amerikanen uit de auto?

„De vraag naar fietsen in de VS neemt toe. De brandstofprijzen zijn sterk gestegen. En er is een trend om meer met gezondheid bezig te zijn. Als Amerikanen naar Amsterdam komen huren ze hier een stadsfiets en worden enthousiast over het rijcomfort. ‘Commuter bikes’ noemen zij die, fietsen om boodschappen mee te doen en mee naar het werk te gaan.”

Waar de fiets te stallen in New York?

„Als we daar tegenaan lopen kunnen we zelf fietsenstallingen neerzetten.”

Gaat u er ook kinderzitjes verkopen?

„Zeker. Amerikanen maken graag een statement. Er moet een aantal trendsetters in New York met hun kind achterop rond gaan fietsen, een bekende acteur bijvoorbeeld. Amerikanen volgen elkaar in gekte. ”

Heeft u iemand in gedachten?

„We willen Harrison Ford een fiets aanbieden. Als hij zijn kind achterop de fiets zet... Helmpje erop en klaar!”

Helmpje? Dat is niet erg Nederlands.

„In de VS heb je nog geen echte fietspaden. De fietsveiligheid is daar van een andere orde. Ach, als we ook helmpjes kunnen verkopen is dat alleen maar goed voor de omzet.”

Inger Kuin

    • Inger Kuin