Een gat in het midden van New York

In het hart van Manhattan lijkt een gat ontstaan. Maar eigenlijk is het een nieuw kunstwerk van de Indisch-Britse kunstenaar Anish Kapoor. Hij heeft aan de overzijde van Rockefeller Center op Fifth Avenue Sky Mirror neergezet, een gigantische ronde sculptuur van roestvrij staal, met een diameter van 33 voet of ruim elf meter. Het kunstwerk weegt 23 ton. Doordat het in een hoek van 60 graden is opgesteld, wordt de New Yorkse lucht en de top van Rockefeller Center erin gereflecteerd. Wel omgekeerd. Foto Mario Tama/AFP Rockefeller Center is reflected in a three-story polished stainless steel sculpture titled "Sky Mirror" by Anish Kapoor 02 October 2006 in New York City. The sculpture is 33 feet in diameter and weighs 23 tons with the disc facing Rockefeller Center at a 60 degree angle. Kapoor, who was born in India, will have the sculpture on display through 27 October 2006. Mario Tama/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPER & TV USE ONLY == AFP

In het hart van Manhattan lijkt een gat ontstaan. Maar eigenlijk is het een nieuw kunstwerk van de Indisch-Britse kunstenaar Anish Kapoor. Hij heeft aan de overzijde van Rockefeller Center op Fifth Avenue Sky Mirror neergezet, een gigantische ronde sculptuur van roestvrij staal, met een diameter van 33 voet of ruim elf meter. Het kunstwerk weegt 23 ton. Doordat het in een hoek van 60 graden is opgesteld, wordt de New Yorkse lucht en de top van Rockefeller Center erin gereflecteerd. Wel omgekeerd. Kapoor verzorgde eerder een soortgelijk kunstwerk in Chicago.

Wie nog naar New York gaat, kan zijn luchtspiegel nog tot 27 oktober bewonderen. Daarna maakt de sculptuur op Rockefeller Plaza weer plaats voor de bekende kunstijsbaan met de bijbehorende gigantische kerstboom vol witte lichtjes, decor in menig romantische speelfilm.

Kapoor staat bekend om zijn spel met visuele effecten. In het museum voor hedendaagse kunst De Pont in Tilburg is zijn Descent into Limbo onderdeel van de vaste collectie. Wie de zaal binnengaat denkt een ronde zwarte vlek op de vloer te zien tussen drie kraakhelder witte muren. Pas na enige tijd wordt duidelijk dat het hier wel gaat om een echt gat in de vloer. Ook andere werken van Kapoor zijn in Tilburg te bekijken.

Bekijk het Tilburgse werk van Kapoor opwww.depont.nl of pluk: sms 08590 naar 7585

Lees een interview van onze correspondent Freek Staps met Kapoor en bekijk een film van de luchtspiegel opwww.nrc.nl/newyork of pluk: sms 71206 naar 7585