Bondscoach leert van fouten

Marco van Basten: „Ik zal de volgende keer niet nalaten even te bellen met spelers.”

„De terugkeer van Ruud van Nistelrooy ligt op korte termijn niet voor de hand.”

Er zijn wat weken overheen gegaan, maar Marco van Basten heeft eindelijk toegegeven dat hij verkeerd is omgesprongen met Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooy. Na de eerste training voor de interland tegen Bulgarije van aanstaande zaterdag, erkende hij dat hij beide spelers in augustus persoonlijk op de hoogte had moeten stellen van het feit dat hij voorlopig een streep door hun namen had gezet. „Ik zag de noodzaak er niet van in als je al zo vaak bij elkaar bent geweest”, verduidelijkte Van Basten. „Maar ook bij de spelers onderling is mijn handelwijze niet in goede aarde gevallen. Ik zal de volgende keer niet nalaten om even te bellen.”

Het is een belangrijke les geweest voor de bondscoach, die misschien beter naar mensen in zijn directe omgeving had kunnen luisteren. Zo maakt Foppe de Haan, bondscoach van Jong Oranje, er wél een gewoonte van om basisspelers die hij passeert hiervan op de hoogte te stellen. Van Basten: „Het was leerzaam. Elke keer moet je weer kijken of je het goed doet.” Dat de kritiek op zijn functioneren is toegenomen, doet hem ogenschijnlijk weinig. „Dat is inherent aan het vak.”

Ondanks zijn handelwijze was Van Basten toch verrast dat hij een afzegging kreeg van Mark van Bommel. De speler van Bayern München belde hem zelf op met de mededeling: „Ik zal er niet omheen draaien, maar zolang jullie de leiding hebben stel ik me niet meer beschikbaar voor het Nederlands elftal. Ik moet steeds lezen dat ik er helemaal niets meer van kan.” Van Basten, die Van Bommel juist had uitgenodigd voor de interlands tegen Bulgarije en Albanië, begreep dat het zinloos was nog verder aan te dringen. „Ik vind het prettig dat je mij hebt gebeld en ik wens je verder succes bij Bayern München”, zei hij door de telefoon.

Van Bommel zou zijn besluit al enige tijd geleden hebben genomen en hebben gewacht tot hij weer werd geselecteerd. „Ik kan zijn handel- en denkwijze wel ergens begrijpen. Feit blijft dat wij steeds onze beslissingen baseren op voetbalzaken. We hebben met Van Bommel drie keer gesproken over zijn spel. We zijn steeds heel duidelijk geweest. Uiteindelijk kun je tot dit soort beslissingen komen”, analyseert Van Basten.

Het gesprekje met Van Bommel was volgens de bondscoach „in twee minuten gepiept.” Met Van Nistelrooy had hij zaterdagavond een veel langer onderhoud. De spits van Real Madrid was verrast toen hij in de auto de bondscoach aan de telefoon kreeg. Thuis heeft hij Van Basten teruggebeld. Maar de standpunten lagen nog te ver uit elkaar. „De kou tussen ons is nog niet uit de lucht”, aldus Van Basten, die over de inhoud van het gesprek niets kwijt wil. „Het gesprek leverde niet op wat ik hoopte. Of Van Nistelrooy in de toekomst misschien toch terugkeert? Niets is ondenkbaar. Maar op korte termijn ligt dat niet voor de hand.”

De bondscoach riep zijn spelers gisteren direct na samenkomst bijeen om over het heikele onderwerp van de twee afwezigen te praten. Vanaf vandaag wil hij een streep zetten onder de affaire en het vizier richten op Bulgarije. De selectie werkte op het complex van Rijnsburgse Boys een training af met wat positiespelletjes. Na afloop bleek dat ze een spreekverbod hadden en niet met de media mochten praten. Wesley Sneijder en Jan Vennegoor of Hesselink kampten met lichte blessures en deden afzonderlijk van de groep wat oefeningen.

    • Erik Oudshoorn