7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

Dudok

Koningstraat 40, ArnhemTelefoon 026 351 18 72Keuken open 9.00-22.00 u. Gem. prijs 3-gangen à la carte: 19,50 euroCategorie: Solo

Deze jongste loot van de Dudok-keten lijkt veel op zijn zusjes in Den Haag en Rotterdam. Grote, ruim opgezette brasserie met strak interieur waarin een mix van natuurlijke materialen als Belgisch hardsteen en houten vloerdelen zorgen voor de moderne look. Die uitstraling is zelfs zo natuurlijk dat het lijkt of deze zaak al jaren bestaat. Goed voor een caffè latte, al dan niet met de fameuze appeltaart, maar dineren kan uiteraard ook.

redelijk | Altijd druk. De bediening is vaak te onervaren, een paar goede obers zouden hier zeker niet misstaan. Nadat er verse jus over mijn broek is gemorst kan er geen excuus vanaf. (27-06-2006 E.v.P. te Arnhem)

matig | Het is natuurlijk hip en trendy bedoeld. Ik vind het eigenlijk meer ongeïnteresseerd en slordig. Tijdens een etentje niet minder dan tien verschillende mensen aan tafel gehad, variërend van verlegen tot brutaal. Het eten is niet best, de porties zijn wel voldoende. Kikkererwtenkoekjes met mintdip en gepofte groenten: geen idee wat er gepoft was, maar mijn groenten zeker niet. Prijs-kwaliteitsniveau is redelijk. (21-08-2005 E.B. te Apeldoorn)

2 LEZING

Dieren en emoties

Maastricht: Aula Minderbroedersberg 4-6. Tijd: 20.00u. Toegang: gratis. Inl: www.sg.unimaas.nl

Hebben dieren emoties? Generaties sportvissers hebben hun geweten gesust met de gedachte dat dieren geen pijn kunnen voelen, maar in de biologie wordt daar tegenwoordig heel anders over gedacht. Ruud van den Bos geeft een overzicht van de stand van zaken met betrekking tot het emotieonderzoek bij dieren. Die blijken soms net mensen te zijn. Dr. R. van den Bos is universitair docent gedragsbiologie bij diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht.

3 FILM & CONCERT

Soul of the South

Amsterdam: Melkweg Oude Zaal. Tijd: 20.30u. Entree: 13 euro + lidm. Inl: 020-5318181 & www.melkweg.nl

Vanavond wordt voorafgaand aan een concert van Hellwood de film Searching for the Wrong-Eyed Jesus vertoond. De Britse filmmaker Andrew Douglas reisde met alt-country muzikant Jim White dwars door het zuiden van de VS, met niet veel meer dan een auto, een camera en een gitaar. Een van de vele muzikanten die zij tijdens hun reis tegenkwamen, was de singer-songwriter Johnny Dowd. Samen met drummer Willie B. richtten White en Dowd de band Hellwood op. Vorige maand verscheen hun debuutalbum Chainsaw of Life.

3 FILM & DEBAT

What the Bleep Do we Know?

Rotterdam: Bibliotheektheater. Tijd: 19.15u-22.30u. Entree: 5 euro/studenten: 2 euro. Res: 010-2816262 & www.bibliotheek.rotterdam.nl

Welke raakvlakken zijn er tussen de waarneembare wereld en de mystieke, religieuze en filosofische inzichten die de mensheid sinds vele duizenden jaren en overal ter wereld heeft ontwikkeld? Zijn ze er sowieso wel? Die vragen worden gesteld in de Amerikaanse cultfilm What the Bleep Do we Know? (2004). De hoofdrolspeelster raakt verzeild in de wereld van de kwantumfysica. Na de film twee korte lezingen en een debat met prof. dr. Hans Gerding en theoloog dr. Taede Smedes.

5 THEATER

Het Toneel Speelt: Alexander

Groningen: Stadsschouwburg. Tijd: 20.15 uur. Res/inl: 050-3680368 & www.de-oosterpoort.nl

Dichter en toneelschrijver Willem Jan Otten verbindt in zijn monumentale, nieuwe theaterstuk Alexander ziekelijk vijanddenken met idealisme en perverse wellust om macht met teloorgang van de ziel van de grote koning van de hele wereld, Alexander. Ira Judkovskaja regisseert het stuk. Voorafgaand aan de voorstelling (19.15 uur) is er een speciaal programma getiteld ‘rondom Alexander’ met Willem Jan Otten.

6 LITERATUUR

De Schrijver als Lezer

Utrecht: Senaatszaal Academiegebouw. Tijd: 20.00u. Inl: www.slau.nl

Lezen schrijvers ook boeken? Laten zij zich inspireren door het werk van hun lievelingsauteurs, of werkt het lezen van andermans boeken juist remmend? Tijdens de lezingenserie De Schrijver als Lezer vertellen Nederlandse schrijvers over het leven en werk van hun favoriete auteurs uit de 20ste-eeuw. Vanavond vertelt Allard Schröder over de Poolse schrijver Bruno Schulz (1893-1942), auteur van onder andere de verhalenbundel De kaneelwinkels. Schröder ontving in 2002 de AKO-prijs voor zijn roman De hydrograaf. Onlangs verscheen van hem de essaybundel Nieuwe Tijden.

7 MEDIAKUNST

Impakt Highlights: adventures in sound and image

Den Haag: Filmhuis, zaal 5. Tijd: 20.30u. www.filmhuisdenhaag.nl

Vanavond is een selectie te zien met hoogtepunten van het Impakt Festival dat plaatshad in december 2005. Impakt is het jaarlijkse festival voor eigenzinnige en vernieuwende mediakunst in Utrecht. Voorafgaand aan het programma is er een inleiding door Mieke van Oorschot, programmeur Zaal 5. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan Manon Bovenkerk, een van de filmmakers.