Gouden week

DSC00564.jpgHet is hier Nationale feestweek dus alles ligt stil. In de parken hangen vlaggen en lampionnen en overal zijn feestelijke bloemperkjes aangelegd.
Op het Tianamenplein waren afgelopen zondag 20.000 mensen op de been.Veel boeren kwamen naar de stad om zondag de 57e verjaardag van de Volksrepubliek China te vieren.
Het Tianamen plein is deze week nauwelijks te bereiken.
Chinezen uit de provincie gebruiken hun vakantie om de bloemenzee op het plein te bewonderen, de vlaggenparade bij te wonen en op de foto te gaan voor het Grote Hal van het Volk en het mausoleum van Mao. Want niet alleen Japanners zijn dol op fotograferen.
De Chinese overheid verwacht dat er tijdens ‘De gouden week’ 330 miljoen mensen zullen reizen binnen China. Op de belangrijkste routes naar de kust zijn 100 extra treinen in gezet om de passagiers te kunnen vervoeren. Aan alles is te merken dat China feest viert.
In de winkels kun je over de hoofden lopen. In de warenhuizen spelen bandjes en op feestelijke wijze worden nieuwe producten gepresenteerd.
Dit jaar valt de viering van het maanfeest en de verjaardag van de Volkrepubliek in een week, vandaar de naam ‘gouden week’.
Het maanfeest wordt gevierd op de 15e van de achtste Chinese maanmaand en wordt ook wel midherfstfeest genoemd.
Volgens de Chinese volksgodsdient is het maanfeest tevens de verjaardag van de God van de Aarde. Van oudsher is het een feest om de goede oogst te vieren en de maan en de God van de Aarde te bedanken voor goede oogsten.
Aanstaande zaterdag is het zover. Mijn ayi (hulp in de huishouding) Wang praat er al twee weken over. Woensdag gaat haar neef trouwen en omdat het huwelijk in de feestweek valt,is ze al de hele week bezig met het bakken van maankoeken die ook tijdens het huwelijksfeest worden gegeten. Ze legde uit dat ze maar een klein oventje heeft en dat ze dus de hele week in de avonduren moet bakken. Wang was blij en trots dat ze een nieuwe jurk mocht kopen en zich op kon maken voor de ‘goudenweek’.

    • Bettine Vriesekoop