Vergelijken van premies autoverzekeringen loont

Het gebeurt niet vaak dat financiële producten goedkoper worden. Autoverzekeringen wel. Door de scherpe concurrentie zijn de premies volgens het Centrum van Verzekeringsstatistiek gedaald. Dit kan een goede aanleiding zijn om over te stappen naar een andere verzekeraar.

Prijsdaling

In de eerste helft van het jaar daalde de gemiddelde premie van een WA- plus cascoverzekering 14 procent. Niet alle aanbieders laten de premies echter met hetzelfde percentage dalen, waardoor premieverschillen ontstaan die oplopen tot honderden euro’s bij vergelijkbare dekking.

Het opzeggen van een verzekering is veel makkelijker dan vroeger. Lange tijd werden voornamelijk polissen afgesloten met langjarige looptijden. Sinds dit jaar moeten alle maatschappijen ook eenjarige polissen aanbieden. Opzeggen kan ook als de maatschappij de premie verhoogt of de polisvoorwaarden in het nadeel van de klant worden gewijzigd.

Verklaring

Anton Weenink van consumentenorganisatie Consument en Geldzaken benadrukt dat het belangrijk is te zorgen dat bij opzegging een zogenoemde royementverklaring wordt verstrekt door de verzekeraar. „Die is nodig voor de nieuwe verzekeraar bij het berekenen van de bonus/maluskorting.” Weenink legt uit dat bij het ontbreken van deze verklaring niet zelden verwarring ontstaat bij de berekening van de korting van de nieuwe verzekeraar.

De premiekorting door de opgebouwde schadevrije jaren is van belang bij de vergelijking van verzekeringen, afhankelijk van de maatschappij krijgen klanten tot 10 procent korting op de verzekeringspremie voor elk schadevrij gereden jaar. Weenink adviseert de verzekering niet op te zeggen voordat de autobezitter door de nieuwe goedkope verzekeraar is geaccepteerd. „Autoverzekeringen hebben geen acceptatieplicht.” Op onverzekerd rijden staat een boete van 320 euro.

Selectie

Of er in uw geval ook echt voordeel valt te behalen hangt af van een aantal factoren. Zo bepaalt de regio een belangrijk deel van de premie. Bewoners van grote steden betalen een hogere premie dan automobilisten die in bijvoorbeeld Groningen of Friesland wonen. Houd er rekening mee dat goedkope aanbieders vaak niet alle auto’s willen verzekeren, zoals dure nieuwe auto’s of oldtimers. Of acceptatie vindt alleen plaats na het aanbrengen van een specifieke alarminstallatie in de auto.

Sommige verzekeraars hebben aantrekkelijke premies voor vrouwen en anderen geven voordeel aan automobilisten die een beperkt aantal kilometers per jaar rijden. Daarentegen hoeven bestuurders jonger dan 24 jaar en 65-plussers niet op aantrekkelijke voorwaarden te rekenen bij een nieuwe verzekeraar. Zij worden als een risico gezien en betalen vaak een hogere premie. Voor jonge bestuurders is het aan te raden om na hun 24ste verjaardag de polissen opnieuw te bekijken.

Hoewel een verzekeringstussenpersoon kan helpen bij het maken van een keuze voor de goedkoopste verzekering, is eigen onderzoek belangrijk. Dat moet zich dan niet beperken tot de vergelijkingssites op internet. De Consumentenbond ontdekte dat in de programma’s die tussenpersonen en online vergelijkingssites gebruiken een aantal aantrekkelijke partijen ontbreken die online (zoals Ineas en Orion Direct) of via een warenhuis (zoals de Hema) hun verzekeringen aanbieden.

Cleo Scheerboom

Vergelijk verzekeringen op www.verzekeringssite.nl, www.independer.nl en www.consumentenbond.nl

    • Cleo Scheerboom