‘Toegang netwerk van KPN verplicht’

KPN mag zijn netwerk vernieuwen, maar blijft verplicht andere aanbieders van snel internet toegang blijven bieden tot dit netwerk. Dat stelt toezichthouder Opta in een visie die vandaag is verschenen.

Het document dient als uitgangspunt voor regels die de Opta zal stellen om de markt voor breedbandinternet concurrerend te houden. KPN wil tussen nu en 2008 zijn bestaande netwerk vernieuwen tot een zogeheten all ip-netwerk, waarbij alle diensten (telefonie, televisie, internet) over een internetverbinding bij de klant komen. Dit nieuwe netwerk, dat zo’n 1,5 miljard euro zal kosten, is goedkoper te beheren dan het huidige. De 1.350 telefooncentrales van KPN komen bij deze operatie te vervallen. Maar deze centrales vormen nu het punt waarop andere aanbieders hun eigen netwerk aan dat van KPN kunnen koppelen. In de nieuwe situatie kunnen ze kiezen: of ze huren een groter deel van het netwerk van KPN. Of ze breiden hun eigen netwerk uit tot aan de 28.000 kastjes in de wijk.

De Opta toont begrip voor de vernieuwing die KPN wil doorvoeren en het verdwijnen van de telefooncentrales, maar het aanbod van KPN – dat alle andere aanbieders netwerkcapaciteit kunnen inkopen om dat onder eigen naam door te verkopen – vindt de Opta geen goed alternatief. De Opta stelt dat het aantrekkelijk gemaakt moet worden voor alternatieve aanbieders om hun eigen netwerk uit te breiden tot in de wijk. Bijvoorbeeld door te stimuleren dat partijen hun eigen kabels naast die van KPN leggen, terwijl de straat toch al open ligt. Of dat KPN voor een door de Opta vastgestelde prijs kale kabels verhuurt aan anderen. Ook mag KPN de telefooncentrales niet te snel sluiten. Alternatieve aanbieders moeten 2 tot 2,5 jaar de tijd krijgen om hun eigen netwerk uit te breiden, voordat een centrale dicht mag. Ook moeten andere aanbieders vijf jaar de tijd krijgen om nieuwe apparatuur – die ook in de centrales staat – af te schrijven.

KPN zegt bij monde van een woordvoerder „te werken aan een volwaardig alternatief voor andere aanbieders”. Zoals het aanleggen van eigen kabels? „Dat vergt hoge investeringen en of ze daartoe bereid zijn moet ik nog zien.”