Atmosfeer van een stille strijd

Langer Licht was de gedurfde, veelbelovende eerste lange film van David Lammers.

Maar soms heeft Lammers te weinig vertrouwen in zijn eigen verbeeldingskracht.

Boksschoolhouder Lucien (rechts) gespeeld door Raymond Thiry en zijn 15-jarige zoon Mitchel (Dai Carter)
Boksschoolhouder Lucien (rechts) gespeeld door Raymond Thiry en zijn 15-jarige zoon Mitchel (Dai Carter)

De Nederlandse filmpers was het in grote meerderheid eens over Langer Licht, de eerste lange speelfilm van David Lammers. De film was veelbelovend, prijzenswaardig en gedurfd – maar hij was het net niet helemaal.

Lammers was maker van enkele zeer opmerkelijke korte films toen hij via het VPRO-project De Oversteek in de gelegenheid werd gesteld een speelfilm te maken. Lammers liet zich voor Langer Licht inspireren door de films van Claire Denis. Dat was al gedurfd, want de Franse regisseuse heeft internationaal een grote reputatie opgebouwd met films die niet altijd even toegankelijk zijn, maar wel ontroeren en verbluffen door een bijna associatieve, goeddeels non-verbale manier van vertellen.

Hij zocht met cameraman Lennert Hillege in Amsterdam-Noord naar geschikte locaties om een stille strijd tussen vader en zoon te situeren. Boksschoolhouder Lucien en zijn 15-jarige zoon Mitchel moeten het samen zien te rooien sinds de dood van Mitchels moeder. Alle verdriet van Lucien heeft zich in zijn lichaam samengepakt als woede. Als hij op een dag overkookt, loopt Lucien weg en neemt Mitchel zwijgend het huishouden op zich, terwijl vader zich terugtrekt in de boksschool.

Meer verhaal zit er niet in de film, het is vooral de atmosfeer die de kijker moet raken. De lome zomerdagen in Noord, het bijna dorpse van dit stukje stad, de schouders van Lucien, onmachtig om het normaal met zijn zoon uit te praten. Zoals gezegd, Lammers komt een heel eind bij zijn waagstuk. Hij laat de camera alleen soms net iets te nadrukkelijk naar de rug van Lucien (een mooie rol van Raymond Thiry) staren. Daar heeft hij ineens te weinig vertrouwen, lijkt het wel, in de verbeeldingskracht van zichzelf en zijn publiek.

Toch is Langer Licht de moeite zeker waard en mogen wij onze handen dichtknijpen dat een talent als Lammers juist deze kant van de cinema heeft gekozen.

DVD

Langer Licht

Regie: David Lammers. Met: Raymond Thiry, Dai Carter, Melody Klaver. Distributie: A-film ***

    • Bas Blokker