Van der Velde neemt afscheid van stabiel Heerenveen

Van der Velde Foto Sake Elzinga 27-04-2000-Heerenveen (FR), Abe Lenstra Stadion, voorzitter Riemer van de Velde van Heerenveen. Foto: Sake Elzinga
Van der Velde Foto Sake Elzinga 27-04-2000-Heerenveen (FR), Abe Lenstra Stadion, voorzitter Riemer van de Velde van Heerenveen. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

Op een vraag om een eigenschap van Riemer van der Velde te noemen, had Foppe de Haan geantwoord dat de vertrekkende voorzitter van SC Heerenveen in besloten kring wel eens wat minder fijnzinnig uit de hoek kon komen. Nauwelijks een dag later stonden enkele pittige uitspraken van de 65-jarige clubbestuurder in De Telegraaf onder de kop ‘Van der Velde slaat wild om zich heen’. Op een sponsorbijeenkomst in de kantine van amateurhoofdklasser Excelsior ’31 had de Fries in verschillende bewoordingen de supporters van ADO Den Haag („tuig van de richel”), Maarten Fontein van Ajax („ijscoboer”), Jorien van den Herik van Feyenoord („hoe hij met de belangen van zijn club omgaat, wat een schande”) en Jan Timmer van PSV („wat een eikel”) beledigd.

Voor PSV – dat gisteren de laatste wedstrijd speelde onder voorzitterschap van Rob Westerhof – waren de opmerkingen reden om gisteren niet in te gaan op het verzoek van SC Heerenveen om de wedstrijd later te laten beginnen voor een huldiging van Van der Velde. Voormalig Heerenveen-trainer De Haan nam het op voor de man die 23 jaar bij de Friese voetbalclub de dienst uitmaakte. „Ach, misschien was het niet zo handig, maar dat was nu echt typisch Riemer. Je moet het zien als een beetje Youp van ’t Hek-achtig optreden”, stelde de coach, die in de loop der jaren een speciale band met Van der Velde en diens vrouw Annie opbouwde.

Vlak voordat de wedstrijd tussen SC Heerenveen en PSV begon, droeg de tot erevoorzitter benoemde Van der Velde de voorzittershamer over aan Koos Formsma. Voor het volle stadion liet Van der Velde, die in 1983 bij Heerenveen als vrijwilliger in dienst trad, zien dat hij in het openbaar een man van weinig woorden is. „Ik ben blij 23 jaar hier te hebben kunnen werken. Heerenveen is een prachtige club. Alles wat ik de laatste dagen heb gekregen gaat naar het museum. De oorkondes zijn van ons allemaal. We zullen de club blijven volgen. Ook in de toekomst zal Heerenveen nog veel laten zien”, waren de woorden van de bestuurder, die afgelopen vrijdag een afscheidsfeest met familie, vrienden en bekenden had gevierd.

De Haan maakte Van der Velde als trainer van SC Heerenveen jaren achtereen mee. Zelden of nooit was er onenigheid tussen de trainer en de voorzitter. De Haan: „Van der Velde is een groot liefhebber. Zeven, acht jaar geleden deed hij zijn bedrijf van de hand om zich helemaal op Heerenveen te kunnen richten. Hij was altijd heel dominant aanwezig, maar het is niet zo dat hij belangrijke beslissingen alleen nam. Dat ging altijd in overleg. Toen mijn eigen positie in 2002 onder druk stond, steunde Van der Velde me. Hij kon aan mijn gezicht zien hoe ik me voelde. ‘We weten wat je kan. Je mag gewoon blijven’, liet hij me weten. Daarna belegde hij een persconferentie waarin hij het vertrouwen in me uitsprak.”

De Haan groeide bij Heerenveen uit tot de langst zittende trainer bij dezelfde club in het Nederlandse betaalde voetbal. Bij Heerenveen maakte hij tevens deel uit van de directie, als directeur technische zaken. Samen met Van der Velde zag hij SC Heerenveen van een zieltogende club in de eerste divisie veranderen in een Fries voetbalbolwerk, dat zelfs plaatsing in de Champions League wist af te dwingen. „Een stabielere club dan SC Heerenveen is eigenlijk niet mogelijk”, stelt De Haan na de bloedeloze 0-0 tegen PSV. „Daar zal niet veel aan veranderen. Van der Velde blijft ook gewoon bij de club komen. Ik vind het wel leuk om hier samen met hem naar wedstrijden te gaan kijken.”

In de rust van het competitietreffen met PSV zagen De Haan en Van der Velde op grote schermen de hoogtepunten van de voorbije decennia voorbij komen. Spelers als Marcus Allbäck, Ruud van Nistelrooy en Klaas Jan Huntelaar spraken lovende woorden over Van der Velde. „Van der Velde wist altijd goed om te gaan met jonge talenten”, legt De Haan uit. „Hij ging gewoon een keertje met ze vissen of zo. Maar hij ging ook zelf op zoek naar talent. Ik ben met hem en Annie overal geweest om naar spelers te kijken. Dat heeft zich wel uitbetaald.”

Van der Velde kreeg als afscheidscadeau onder meer een reis naar de Olympische Spelen in Peking aangeboden. De Haan hoopt zich de komende tijd met Jong Oranje voor dat evenement te plaatsen. De oefenmeester heeft een kleine hoop dat hij Van Nistelrooy – die voorlopig niet voor het Oranje van bondscoach Marco van Basten speelt – mee kan nemen naar China als dispensatiespeler. Van der Velde en zijn vrouw Annie zullen dan als grote fans op de tribune hun oud-trainer en voormalig spits toejuichen. Zoals het tweetal de komende jaren net als gisteren tegen PSV als trouwe supporters van SC Heerenveen in het Abe Lenstra Stadion aanwezig zal zijn.

SC Heerenveen 0 PSV 0

Schds: Braamhaar. Tsch: 25.400

    • Koen Greven