Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Turks ‘cyber-leger’ kaapt Nederlandse websites

Enkele Nederlandse websites zijn het afgelopen weekeinde ‘gekaapt’ door een geheimzinnige Turkse organisatie die zich Ayyildiz Delta Team noemt. De hackers namen onder meer de sites van de stichting tegen zinloos geweld en die van de Nederlandse schaatsbond over. Ze publiceerden er pro-Turkse leuzen op. Ook verbrandden ze virtueel de Nederlandse vlag op de door hen gekaapte sites.

De hackers wilden met hun actie naar eigen zeggen protesteren tegen het schrappen van drie kandidaat-Kamerleden van Turkse afkomst van de kieslijsten van de PvdA en het CDA. Deze kandidaten raakten hun plaats op de lijst kwijt omdat ze weigerden de genocide op de Armeniërs, aan het einde van het Ottomaanse Rijk in 1915, te erkennen.

Het is niet de eerste keer dat deze organisatie zich richt op Nederlandse websites. Voor de zomer werd de Koerdische website azardy.nl ook al gehackt door het Ayyildiz Team. De ledenadministratie ging daarbij verloren.

Ayyildiz Delta Team, genoemd naar de Turkse vlag die bestaat uit een witte maan en ster, is zeer waarschijnlijk dezelfde als Ay Yildiz Tim. Deze organisatie is, zo meldt de website, Turkije’s eerste en enige ‘cyber-leger’. „De strijd voor het vaderland gaat onverminderd door”, aldus de organisatie. Het team heeft een militaristische organisatievorm met een maarschalk aan het hoofd. Daaronder staan generaals die ieder een afzonderlijke afdeling leiden.

De missie van het team wordt omschreven als het bestrijden van „elke vorm van aanval” op de Turkse republiek. Ook de websites die de Turkse eenheid, de islam bedreigen, of satanische en pornografische afbeeldingen of teksten publiceren, worden uit de lucht gehaald. Sites die „nuttig” werk verrichten en de Turkse republiek vertegenwoordigen, worden juist ondersteund. Mocht het bestuur dat nodig achten, dan kan ook „met geweld” worden gereageerd op „verbale en fysieke” aanvallen op Turkije.

Vanwege het „geheimzinnige karakter” van de organisatie weigert het team contact met de pers. Wel is eerder in opdracht van de leiding een boekwerk gepubliceerd over Ayyildiz. De organisatie probeert het boek aan de man te brengen op politiescholen en politiebureaus in Turkije. De uitgever van het boek is niet bereikbaar. De Europese afdeling zou moeten opereren vanuit het Franse Lyon, maar het opgegeven Franse nummer bestaat niet. Het is onduidelijk of het team een Nederlandse tak heeft.