Sanchez is snelste in barre race in Zürich

Michael Boogerd in regen en kou in een afdaling tijdens het Kampioenschap van Zürich, waarin hij als vierde eindigde. Foto Cor Vos Zurich - Zwitserland - wielrennen - cycling - cyclisme - radsport - Zuri-Metzgete - GP Zurich - Michael Boogerd (Rabobank) - foto Marketa Navratilova/Cor Vos ©2006 Vos, Cor

De Spaanse wielrenner Samuel Sanchez heeft gisteren het Kampioenschap van Zürich gewonnen. Hij ontsnapte in de finale uit een kopgroep waarvan Michael Boogerd ook deel uitmaakte. De kopman van Rabobank werd vierde, net achter de Australiër Stuart O’Grady en de Italiaan Davide Rebellin. De nieuwe wereldkampioen Paolo Bettini stapte veertig kilometer voor het einde af in de Pro-Tourwedstrijd, die werd geteisterd door barre weersomstandigheden.

Alejandro Valverde, die in Zwitserland niet meedeed, won definitief het klassement van de Pro Tour. De winnaar van onder meer de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik heeft zoveel voorsprong dat hij in de resterende wedstrijden (Parijs-Tours en Ronde van Lombardije) niet meer kan worden ingehaald. Tweede in het klassement, dat sinds vorig seizoen in plaats is gekomen van de wereldbeker, staat Sanchez. De renner van Euskatel, vorige week in dienst van Valverde uitblinker op het WK, dankt zijn hoge klassering naast de winst in Zürich aan een etappezege in de Ronde van Spanje en een tweede plaats in de Waalse Pijl. De Australiër Cadel Evans bezet in het Pro-Tourklassement de derde plaats.

De koers in Zürich kende een levendige finale. In de laatste ronde, met nog één keer de beklimming van de lastige Pfannenstiel, formeerde zich een kopgroep met onder anderen de Belg Stijn Devolder, de Zwitser Fabian Cancellara en diens Australische ploeggenoot O’Grady. Zij konden niet volgen toen Sanchez, Rebellin en Boogerd in de klim het tempo verhoogden. Op het moment dat de CSC’ers O’Grady en Cancellara weer aansloten, plaatste Sanchez zijn aanval. De Spanjaard verklaarde later dat hij was ontsnapt omdat hij, op weg naar de eindstreep, vooral Boogerd vreesde. De Nederlandse kampioen reed net als vorige week bij het WK een sterke wedstrijd. Nog steeds moet Boogerd medicijnen slikken tegen een keelontsteking waarmee hij al ruim drie weken kampt. Na de wedstrijd klaagde hij ook over een pijnlijke rug.