PvdA: veel gelobby in de gangen

PvdA-leider Wouter Bos op het partijcongres: „De mensen weten wel waar wij voor staan.” Foto Peter Hilz Nederland, Rotterdam, 01 oktober 2006 Wouter Bos Lijsttrekker PvdA en alle andere kandidaten afgelopen zondag tijdens het PvdA verkiezingscongres in Rotterdam / Partij van de Arbeid foto: Peter Hilz
PvdA-leider Wouter Bos op het partijcongres: „De mensen weten wel waar wij voor staan.” Foto Peter Hilz Nederland, Rotterdam, 01 oktober 2006 Wouter Bos Lijsttrekker PvdA en alle andere kandidaten afgelopen zondag tijdens het PvdA verkiezingscongres in Rotterdam / Partij van de Arbeid foto: Peter Hilz Hilz, Peter

De PvdA had het afgelopen weekend de vroegere Van Nelle-fabriek in Rotterdam afgehuurd voor één congres. Het werden er drie: één was in de grote zaal, waar de leden vergaderden over het verkiezingsprogramma. Daar staat nu in dat schoolboeken gratis moeten worden, dat dierenmishandeling strenger wordt aangepakt en dat voedselbanken overbodig moeten worden.

De tweede bijeenkomst was in de gangen. Daar liepen vooral veel kandidaat-Kamerleden die op zoek waren naar ‘afgevaardigden’: leden met stemrecht op het congres. Met hun stem konden kandidaten hoger op de lijst komen. Er waren ook kandidaten die uit angst voor de campagnes van anderen flyers uitdeelden waarop stond dat hún plaats in elk geval behouden moest blijven.

Op de derde etage van de Van Nelle-fabriek was de partijtop twee dagen lang druk met de belangrijkste concurrent, het CDA. Partijvoorzitter Michiel van Hulten zou in zijn toespraak op zaterdagmiddag hard zou zijn over het CDA. Die partij had, bij het aantreden van het kabinet-Balkenende, beloftes gedaan die niet waren nagekomen. Van Hulten kwam met een rij voorbeelden en steeds dezelfde zinnen: „Toen beloofde het CDA..” „En wat deed het CDA?”

Kandidaat-Kamerleden die hoog op de lijst stonden, zaten om de beurt in een kleine televisiestudio om live te reageren op uitspraken van CDA- en VVD-politici op hún congressen. En PvdA-leider Wouter Bos werkte in een eigen kamer bijna twee dagen lang aan zijn speech van zondagmiddag.

Bos wist wel hoe nerveus veel kandidaat-Kamerleden waren over de stemming over de lijst, op zondagmiddag. Net voordat die begon, stonden ze op de tweede etage bij elkaar voor een groepsfoto. „Allemaal vrolijk kijken, jongens”, riep Bos. „Jullie weten het: elke verkeerde opmerkingen kan jullie je plek kosten.” Bij de ingang van de grote zaal stond het Groningse Kamerlid Harm-Evert Waalkens met een kunstkoe, die hij had gekocht van zijn CDA-collega Rendert Algra. Waalkens, de landbouwspecialist van de fractie, voerde campagne voor zichzelf – de kandidatencommissie had hem op plaats 51 gezet. Hij deelde folders uit en praatte met afgevaardigden van wie hij wist dat ze van hun regio ‘naar bevind van zaken’ mochten stemmen. Zijn lobby had succes: hij steeg van 51 naar plaats 33. Ook Kamerlid Khadija Arib had fans in de zaal – zij steeg van 44 naar 34.

De stemming werd onderbroken omdat de congresspeech van Bos live werd uitgezonden op televisie. CDA en VVD, zei hij, hadden de afgelopen dagen veel onzin verteld over de PvdA en de AOW en de middeninkomens. „Maar de mensen zijn niet gek. Ze kennen onze geschiedenis, ze weten waar we voor staan.” Voor de zekerheid wil Bos zo vaak mogelijk in debat gaan met CDA-lijsttrekker Balkenende: het liefst in alle provincies. Vandaag stuurt hij Balkenende een bos rozen met die uitnodiging. Die heeft al laten weten dat hij zoveel debatten niet nodig vindt.