Prinses Laurentien, Grad Damen en: houthakken!

1 Een week vol boeken en beesten wordt vanavond in Frankfurt ingeluid door prinses Laurentien. Aan de vooravond van de Buchmesse, de grootste beurs voor boeken, multimedia en communicatie ter wereld, zal zij een lezing houden over de manier waarop Nederland het probleem van laaggeletterdheid bestrijdt.

Met een „beestachtig groot feest” begint morgen in Amsterdam de Kinderboekenweek. ‘Beestachtig’, want het thema is dit jaar ‘De leeuw is los – boeken over dieren’. De schrijfster van het geschenkboekje, Bibi Dumon Tak, reist met een bus door het land. Alle dieren die in haar boek Laika tussen de sterren voorkomen – onder meer een geleidehond en een pony die kunstjes doet – reizen met haar mee.

2 Op Werelddierendag wordt woensdag wereldwijd stilgestaan bij de rechten van dieren. De Dierenbescherming deelt 90 lintjes uit voor goede dierendaden. Onder anderen aan een machinist die zijn trein stilzette om een kalfje uit een sloot te redden en aan de twee scholieren van de actiegroep ‘Weg met de vissenkom!’

Het benefiet-evenement Sterren voor dieren in het Arnhemse Gelredome, met optredens van topartiesten als Lucas & Gea, Grad Damen en Wolter Kroes & de Toppertjes is al uitverkocht. Wel zijn er nog kaarten verkrijgbaar voor een modeshow van hondenkleding, woensdag in Club Jimmy Woo in Amsterdam. Hondencouturier Barbara Sander ontwierp onder meer gebreide coltruien en regenjasjes met capuchon.

3 Waar in de koe vind je draadjesvlees? Het is een van de vragen op het Eerste en enige Centraal Koe-Examen dat donderdagavond in het Amsterdamse Paradiso wordt gehouden. De culinaire avond is bedoeld voor de stadsmens die geen weet heeft van de wereld achter de verpakkingen in de supermarkt.

Verder deze week, niet vergeten:

Duimen voor Harry Mulisch, want de komende twee weken worden weer de Nobelprijzen bekendgemaakt. De natuurkundigen Gerardus ’t Hooft en Martinus Veltman waren in 1999 de laatste Nederlandse winnaars.

Premier Balkenende is donderdag de prominentste deelnemer aan de eerste Dag van Respect. Op honderd basisscholen geven dominees, sporters en tv-sterren een gastles waarin zij het onderwerp respect vanuit hun eigen werk- en leefsituatie behandelen.

Hoeveel Gouden Kalveren sleept Paul Verhoevens Zwartboek in de wacht? Op het Nederlands Film Festival in Utrecht worden vrijdag de beste Nederlandse filmprestaties bekroond.

Het Nederlands kampioenschap houthakken is zaterdag in Hoenderloo. Aan hakhout geen gebrek, want de titelstrijd wordt gehouden in Park Hoge Veluwe.

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens