‘Moe van kliek in Den Haag’

Het Tweede-Kamerlid João Varela (31) heeft zijn bekomst van de politiek. Dat maakte hij zaterdagmiddag op de partijbijeenkomst van Lijst 5 Fortuyn (LVF, voorheen LPF) bekend. Zijn besluit kwam voor iedereen als een verrassing.

De Fortuyn-aanhang koos de 37-jarige Olaf Stuger tijdens de vergadering in het Rotterdamse zalencentrum Engels als lijsttrekker. Het Kamerlid Mat Herben staat tweede op de lijst. De leden weigerden Stuger de mogelijkheid te bieden om twee niet-gekandideerde leden alsnog op de lijst te plaatsen.

In zijn eerste toespaak als LVF-leider benadrukte Stuger dat in Den Haag de dienst „nog altijd” wordt uitgemaakt door „een kliek, een verbond van politiek en media”. Hij wordt „heel erg moe” van de manier waarop Den Haag problemen aanpakt. „Ik ben het zat, dit is niet het land dat ik wil nalaten aan mijn kinderen”, aldus de LVF-lijsttrekker.