Links zegeviert in Oostenrijk

De sociaal-democratische oppositie is de verrassende winnaar geworden van de Oostenrijkse parlementsverkiezingen. Met nagenoeg alle stemmen geteld beschikte de sociaal-democratische SPÖ gisteravond laat over bijna 36 procent van de stemmen, 1,5 procent meer dan de conservatieve regeringspartij ÖVP van Wolfgang Schüssel. De zittende kanselier feliciteerde zijn vermoedelijke opvolger, SPÖ-lijsttrekker Alfred Gusenbauer, „oprecht”.

Naar wordt aangenomen zullen SPÖ en ÖVP nu een ‘grote coalitie’ gaan vormen, naar Duits voorbeeld. De sociaal-democraten hebben beloofd de werkloosheid met 100.000 mensen te verminderen en de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen te verkleinen. De conservatieven willen de belasting verlagen.

De huidige coalitiepartner van de ÖVP, de rechts-populistische BZÖ van Jörg Haider, lijkt tegen de verwachting in de kiesdrempel te hebben gepasseerd. (AP)