EU en VS missen deadline voor akkoord vliegdata

De Europese Unie is er niet in geslaagd om voor de deadline van 30 september een akkoord te bereiken met de Verenigde Staten over de verstrekking van passagiersdata door Europese vliegmaatschappijen aan de Amerikaanse autoriteiten. De hoogste gerechtelijke instantie van de EU had de lidstaten tot 30 september de tijd gegeven om zo’n akkoord te sluiten. Onduidelijk is wat de rechtstreekse gevolgen zijn voor het transatlantische vliegverkeer van Europa naar de VS.

Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg oordeelde in mei dat de bestaande vorm van overdracht van passagiersgegevens aan de VS niet is toegestaan onder het Europese recht. Sinds de aanslagen van ‘11/9’ verlangen de Amerikaanse autoriteiten uit veiligheidsoogpunt een reeks van persoonlijke gegevens van passagiers afkomstig uit Europese landen. Het gaat onder meer om naam, leeftijd, e-mailadres en vliegfrequentie. Het Hof gaf de EU-landen tot 30 september de tijd om de bestaande overeenkomst met de VS te herzien.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, verklaarde gisteren dat zij verwacht aanstaande vrijdag alsnog een akkoord te zullen bereiken met de VS. De Amerikaanse minister voor Binnenlandse Veiligheid Chertoff zei dat de VS in de tussentijd niet de landingsrechten voor Europese vliegmaatschappijen zullen intrekken of geldboetes zullen opleggen aan de maatschappijen, zoals eerder is gesuggereerd. Onduidelijk is echter of de Europese vliegmaatschappijen nu in de problemen zullen raken in eigen land, waar zij mogelijk aangeklaagd zullen worden door instanties die waken over de privacy van burgers.