Een kwartier geforceerd lachen maakt gezond

Mensen lachen niet omdat ze gelukkig zijn, maar zijn gelukkig omdat ze lachen.

Tijdens een workshop lachyoga leren deelnemers daarom geforceerd lachen.

Tijdens een workshop liggen deelnemers gierend van het lachen op de grond. Foto Ruud Lenaerts (workshop door Madan Kataria
Tijdens een workshop liggen deelnemers gierend van het lachen op de grond. Foto Ruud Lenaerts (workshop door Madan Kataria Lenaerts, Ruud

,,Ik wil geen gekietel en geen moppen. Elkaar niet aanraken en niet praten. Het enige geluid dat ik wil horen is dat van de lach,” roept de lachanimator. Tien seconden later liggen veertig volwassen mensen gierend van het lachen op de grond. Tranen stromen over hun wangen.

Ze doen aan lachyoga. Waarom ze lachen? Ze lachen zonder reden. Hun filosofie is dat mensen niet lachen omdat ze gelukkig zijn, maar dat ze gelukkig zijn omdat ze lachen. Hika Lenaerts is voorzitter van de lachclubs in België. Elke club organiseert maandelijks een lachsessie. Hika organiseert daarnaast nog workshops. ,,Het is geen moppenclub,” verduidelijkt ze, ,,het gaat om het lachen zelf.” Deelnemers mogen elkaar alleen aan het lachen maken door oogcontact. Dat blijkt amper nodig, want de lachgeluiden op zich zijn al aanstekelijk genoeg.

Ellen Untoro uit Ter Aar vindt het heel bijzonder, al die mensen die samen lachen. Ze is uit Nederland gekomen om deel te nemen. In haar gezondheidscentrum in Ter Aar wil ze ook lachyoga gaan aanbieden. Ellen is al langer bezig met ademhaling- en ontspanningstherapieën, maar lachyoga staat in Nederland nog in de kinderschoenen.

Lachyogi gaan ervan uit dat het lichaam geen onderscheid kan maken tussen een geforceerde lach (de lach zonder reden) en de natuurlijke lach (de lach om een reden). Bovendien gaat de geforceerde lach automatisch over in een natuurlijke lach. Op zich is natuurlijk lachen heel eenvoudig en kan iedereen het. Geforceerd lachen daarentegen vraagt wel wat oefening. Het vereist een speciale buikademhaling, waarbij je lachgeluiden begint te maken.

Hika en Ellen kregen hun opleiding van dokter Kataria, een professionele lachtherapeut uit New Delhi. Ondertussen is lachen voor hen een manier van leven geworden. ,,Na een lachsessie kun je bergen verzetten. Op langere termijn sta je door te lachen sterker in je schoenen en kun je de scherpe kanten van het leven relativeren,” aldus Hika Lenaerts.

De lachworkshops die ze organiseert zijn aangepast aan de interesse van de deelnemers. Als bedrijven haar bijvoorbeeld vragen in het kader van teambuilding doet ze soms alleen ademhalingsoefeningen en eenvoudige lachoefeningen om het kind in de mensen los te maken.

De lachmeditatie is voor de meer gedreven lachers. Dat houdt in dat de deelnemers zittend op de grond een kwartier aan een stuk lachen, door de ademhalingstechnieken toe te passen en lachgeluiden te maken. Door de lachgeluiden brengen ze elkaar aan het lachen tot een spontane lach optreedt die dienst doet als meditatietechniek. Omdat ze blijven lachen en aan niets anders denken, wordt hun geest leeg gemaakt.

Dat is de essentie van de lachyoga. Na ongeveer een kwartier geeft de lachanimator het sein om met gesloten ogen te gaan liggen, de lach in hun lichaam te voelen ronddwalen en te genieten van de stilte.

Voor de allerfanatiekste lachers organiseert Hika de lach voor de wereld. Deelnemers staan in een kring en zenden hun lach naar de wereld. De gedachte daarachter is dat de lach een verbond is tussen alle mensen. De lach voor de wereld eert dat verbond. Door de lach weg te zenden naar de wereld, doen ze een soort van gebed.

Voor deelneemster Ellen Untoro uit Ter Aar is dat dan weer wat te abstract. Ellen bekijkt lachen meer als een gezondheidskuur: ,,Het brengt je hormonen op orde, het is goed voor de bloeddruk en werkt tegen stress. En bovendien kan iedereen lachen en is het helemaal gratis.”

Wie een lachworkshop wil organiseren kan contact opnemen met Hika Lenaerts. www.lachclub.be. Op 20 oktober geeft Ellen Untoro in Ter Aar een open les lachyoga. www.umai.nl

    • Eline Bergmans