De grote Larouz-smoes

Ahmed Larouz op de kandidatenlijst van de PvdA. Is dit een grap, roddel of serieus? Hij is een van de machtigste mannen van Amsterdam. Hij zegt dat hij een Marokkaanse achterban heeft en weet daarom waar hij over spreekt. Deze Marokkaan is een product en weet zichzelf goed te verkopen. Wie dus iets wil organiseren op het gebied van dialoog, integratie, emancipatie, discriminatie, kunst en cultuur, klopt bij deze succesvolle yup aan.

Larouz begon lang geleden met TANS, een idealistische Marokkaanse elitebeweging, als geluid tegen de negativiteit. TANS gebruikte de woorden positief, succesvol en hoogopgeleid. Als studente uit Wageningen begreep ik het slechte nieuws over Marokkanen niet goed, dus ik was op slag verliefd. Natuurlijk zag ik rottigheid om me heen, maar ik kende mezelf en mijn zeven zussen die allemaal ’s ochtends op de fiets gingen bepakt met broodtrommel en mandarijn. Ik moest de wereld vertellen dat wij bestonden! Dus ik meldde me aan. Ik wilde inspelen op de media, maar ook de taboes binnen de Marokkaanse gemeenschap aankaarten. Maar dat mocht niet. Dat was negatief. Gedesillusioneerd vertrok ik.

Nu is TANS bezig met haar ramadanfestival. In Den Haag hebben Marokkaanse jongeren net zolang gelobbyd tot ze de komst van het festival hebben kunnen tegenhouden. De Haagse Marokkanen wilden niet dat Larouz 40.000 euro subsidiegeld zou opstrijken. Verder weet ik, dat als je in Amsterdam iets op het gebied van allochtonen wilt organiseren en je klopt aan bij de gemeente, je wordt doorverwezen naar Larouz. Je moet met hem samenwerken, anders krijg je geen subsidiegeld.

Het is een slimme jongen, en ik ben toch zachtjes jaloers over hoe hij zich overal elke keer weer naar binnen weet te likken, want nu staat Larouz op de kandidatenlijst van de PvdA. Wil de PvdA stemmen trekken over de rug van Larouz? Tip voor de PvdA. Marokkanen zijn zo dom nu ook weer niet. Ook wij stemmen op mensen met hart voor de maatschappij en niet zomaar op iemand omdat hij toevallig uit dezelfde zandbak komt.

Samira el Kandoussi

Samira el Kandoussi (1979) is hoofdredacteur van www.maghrebia.nl.

Rectificatie / Gerectificeerd

In de column De grote Larouz-smoes van Samira el Kandoussi (2 oktober, pagina 18) wordt gesuggereerd dat netwerkorganisatie TANS het Ramadan Festival organiseert. Dat is onjuist. Het festival wordt georganiseerd door Stichting Samenbinding.

    • Samira El Kandoussi