Christenterreur in Kuijers opera

Florian Just (l.) als christelijk jongetje in ‘Thomas’ foto Ben van Duin Thomas Xynix Opera tekst: Guus Kuijer muziek:Jeff Hamburg regie/libretto:Joke Hoolboom met:Florian Just,Niek Idelenburg,Karin Jonsthovel,Hester Hentzepeter,Iris de Koomen Duin, Ben van

Jeugdtheater: Thomas door Xynix Opera. Regie: Joke Hoolboom. Met Karin Jönsthövel, Niek Idelenburg en Florian Just. Compositie Jeff Hamburg, uitgevoerd door het Lagos Strijkkwartet samen met hoboïst Henk Knöps. Tournee: tot en met 26 november. Inlichtingen: 0346-21 22 31 of www.xynixopera.nl

Zes, zeven keer knalt pa’s broekriem op Thomas’ blote rug. Dan de stem van Jezus: „Ach Thomas, mijn Vader was ook geen makkelijke, hoor. Hij liet mij kruisigen.”

Thomas, de nieuwe jeugdopera van Xynix, is vernoemd naar de jonge held uit Het boek van alle dingen van Guus Kuijer. Net als in het boek, vorig jaar bekroond met de Gouden Griffel en de Gouden Uil, is Thomas in de regie van Joke Hoolboom een jongetje dat opgroeit in een zwaar christelijk gezin, bestierd door een donderprekende vader met losse handjes. In de compositie van Jeff Hamburg, uitgevoerd door het Lagos Strijkkwartet en hoboïst Henk Knöps, klinkt behalve hermetische duisternis echter ook een klaterende helderheid: Thomas’ kleurrijke fantasiewereld.

Waar Hamburg zich evenals Kuijer een meester toont in het verlichten van de zwartekousenellende, blijft Hoolboom vooral steken in de zwaarte ervan. De gezongen dialogen tussen de vijf operazangers missen vaart; de regie maakt een statische indruk. Zelfs scènes die het zouden moeten uitjubelen van levenslust, bijvoorbeeld die waarin de atheïstische mevrouw Van Amersfoort (mezzosopraan Karin Jönsthövel) Thomas (bariton Florian Just) laat kennismaken met andere boeken dan de bijbel, kunnen nauwelijks aan de zwaartekracht ontstijgen.

Lichtpunt in de voorstelling zijn de dialogen tussen Thomas en Jezus (tenor Niek Idelenburg, tevens de vader). Die komen heerlijk abrupt, en zijn doorspekt van kinderlijke spitsvondigheid. Maar verder moet Thomas het hebben van Hamburgs wondermooie muziek.

Rectificatie / Gerectificeerd

De auteur van de recensie Christenterreur in Kuijers opera (2 oktober, pagina 9) is niet Wilfred Takken, maar Isabella Steenbergen.

    • Wilfred Takken