Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

CDA hoopt op Gouden Eeuw

CDA-leider Balkenende wil een „respectvol Nederland”. Foto Maarten Hartman Nederland, Amsterdam, 30-9-2006 CDA congres. Verhagen en Balkenende op het podium met alle kandidaten voor de tweede kamer. Foto Maarten Hartman
CDA-leider Balkenende wil een „respectvol Nederland”. Foto Maarten Hartman Nederland, Amsterdam, 30-9-2006 CDA congres. Verhagen en Balkenende op het podium met alle kandidaten voor de tweede kamer. Foto Maarten Hartman Hartman, Maarten

Optimisme voerde de boventoon op het congres van het CDA, in de RAI in Amsterdam. Over de eigen partij, maar ook over Nederland. Premier Balkenende, zaterdag ook officieel gekozen tot lijsttrekker, vertelde over zijn „droom dat het anders kan”, Martin Luther King parafraserend. „Ik wil een respectvol Nederland waarin plaats is voor iedereen. Ongeacht waar je vandaan komt, wat je gelooft en wat je bent.”

Balkenende hoopte, zo zei hij, op een „nieuwe Gouden Eeuw”. Toen hij dat vorige week, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen zei, werd hij nog uitgelachen toen hij over de VOC-mentaliteit begon. Op het congres legde hij daarom nog maar eens uit dat hij Gouden Eeuw „niet idealiseerde”. Maar Balkenende is wel trots op „onze inspirerende vaderlandse geschiedenis”, zeker op „de eeuw waarin het kleine Nederland zich op eigen kracht naar de top werkte”.

Fractievoorzitter Maxime Verhagen zei dat Nederland er, dankzij het CDA, weer goed voor staat. Maar een groot gedeelte van zijn speech ging op aan kritiek op Jan Marijnissen en, vooral, Wouter Bos. Hij citeerde voetbalcoach Louis van Gaal, die ook aanwezig was. „Ben ik nou zo slim, of zijn jullie zo dom?” Hij was het overigens niet eens met Van Gaals analyse dat het CDA te vergelijken is met sc Heerenveen en de VVD met PSV. „Mijn kinderen zijn PSV-fans. Ik kan dat niet accepteren.”

De leden van het CDA maakten het de partijtop dit weekend niet al te moeilijk. De meestal zo kritische jongeren binnen het CDA droegen T-shirts waarop Balkenende poseert als moderne Che Guevara. De leden onderbraken de premier tijdens diens toespraak elf keer met applaus. Maxime Verhagen werd maar een paar keer onderbroken, maar dat kwam ook omdat de meeste mensen tijdens zijn toespraak naar de nok van het podium keken. Daar daalden een spandoek en een actievoerder van Greenpeace neer. De man bleef hangen, terwijl beveiligingspersoneel sprongetjes maakte om de man naar beneden te trekken. Tamelijk hardhandig werd de man aan de politie overgedragen.

Het verkiezingsprogramma werd, op een paar wijzigingen na, aangenomen. Een paar omstreden voorstellen zijn iets afgezwakt, bijvoorbeeld het afschaffen van de overdraagbare heffingskorting op niet-werkende partners. De korting wordt geleidelijk afgebouwd. Ook wilde het CDA-congres dat schoolboeken gratis worden.

Lang ging het over asielzoekers, maar een amendement voor een generaal pardon voor de 26.000 asielzoekers die nog onder de oude Vreemdelingenwet, haalde het niet. Verhagen verdedigde het vreemdelingenbeleid van het kabinet. Het congres nam genoegen met zijn uitleg dat „vluchtelingen die niet veilig zijn, altijd welkom zijn”. Over de onrust die het uitzetten van asielzoekerskinderen teweeg brengt, zei hij: „Ik zou niet in een land willen wonen waar kinderen zich níét druk maken als een klasgenoot weg moet.”