Amsterdam benut veto bij Schiphol

De gemeente Amsterdam heeft afgelopen zaterdag de privatisering van Schiphol geblokkeerd. Op de aandeelhoudersvergadering sprak de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher zijn veto uit over de benodigde statutenwijziging.

„Schiphol is voor ons te belangrijk om onder grote snelheid en met het mes op de keel zo’n ingrijpend besluit te nemen”, laat Asscher via een woordvoerder weten. „Wij hebben veel meer tijd nodig om zaken te onderzoeken en om elkaar te overtuigen van de noodzaak van de aandelenverkoop.”

Het kabinet wil een deel van de overheidaandelen verkopen, om daarmee een beursgang van de luchthaven mogelijk te maken. De staat heeft nu 75,8 procent van de aandelen, de gemeente Amsterdam 21,8 procent en de gemeente Rotterdam 2,4 procent. Minister Zalm (Financiën, VVD) gaat het besluit van de gemeente Amsterdam nu voordragen voor vernietiging.

De luchthaven Schiphol heeft „teleurgesteld” gereageerd op het veto dat Amsterdam als aandeelhouder heeft uitgesproken. Schiphol heeft met zijn publieke aandeelhouders slechts „beperkt toegang” tot de kapitaalmarkt, anders dan concurrerende lucht- havens in Londen, Parijs en Frankfurt. Een gedeeltelijke beursgang zou aan deze ongelijkheid een einde kunnen maken. „Een privatisering van Schiphol heeft positieve gevolgen voor de luchthaven Schiphol en het vestigingsklimaat in de Randstad”, aldus de luchthaven.