Ajax levert tegen FC Utrecht met succes zware strijd

Terneergeslagen zaten de spelers van FC Utrecht nog minutenlang lang in het gras van Nieuw-Galgenwaard. Alsof ze zojuist een Europa-Cupfinale na strafschoppen hadden verloren. De nederlaag tegen Ajax kwam bijna net zo hard aan. Te meer daar een inhaalrace niets had opgeleverd.

FC Utrecht-Ajax zat weer vol hartstocht, hectiek én wanorde. Niet alleen spelers eisten de hoofdrol voor zich op, ook scheidsrechter Dick van Egmond deed nadrukkelijk van zich spreken. De arbiter haalde de woede op zijn hals van beide kampen.

Maar toen de rook was opgetrokken, stond hij er in zijn kostuum van de KNVB weer relaxed en gesoigneerd bij. Eigenlijk had hij slechts één inschattingsfout gemaakt, constateerde hij na het zien van de tv-beelden. De strafschop die hij had toegekend aan FC Utrecht, en waaruit Gregoor van Dijk de achterstand voor zijn team verkleinde tot 1-2, was niet terecht geweest. Jaap Stam maakte op Utrecht-spits Marc-Antoine Fortuné een overtreding buiten het zestienmetergebied en niet erbinnen. Van Egmond kon het zelf moeilijk beoordelen en ging af op zijn grensrechter.

Maar verder had Van Egmond het allemaal goed gezien, vond hij. Het begon al in de eerste minuut met een gele kaart voor Wesley Sneijder. De Utrechtse middenvelder van Ajax, in Nieuw-Galgenwaard altijd de gebeten hond omdat hij door de Utrechtsupporters als een overloper wordt beschouwd, maakte zich breed bij het afschermen van de bal en zwaaide daarbij te wild met zijn armen. „Ik moest toen noodgedwongen al optreden”, meende Van Egmond. De arbiter zei van de voorgeschiedenis rondom Sneijder te hebben gehoord. In een interview verklaarde Van Dijk vorige week dat de Ajacied op ‘een warm onthaal" kon rekenen. Waarbij hij ‘gekscherend’ zei: „Wesley kan een doodschop verwachten.” Dat zou hem door de interviewer in de mond zijn gelegd. Van Egmond rekende er ongetwijfeld op dat de messen waren geslepen en gaf als waarschuwing snel een gele kaart.

Volgens Ajax-trainer Henk ten Cate had Van Egmond zijn team een penalty onthouden, toen Ryan Babel, die speelde op de plek van de geblesseerde centrumspits Klaas Jan Huntelaar, onderuit ging bij een ingreep van Utrecht-doelman Michel Vorm. „Dan moet meneer Ten Cate de beelden nog maar eens goed bekijken”, bromde Van Egmond. Hij had Tim Cornelisse een rode kaart kunnen geven, toen de rechtsback Ajacied Urby Emanuelson onderuit schoffelde. Op dat moment lag een speler van FC Utrecht geblesseerd op het veld. „Ik vond dat de Ajacieden op dat moment een gebrek aan professionaliteit toonden”, lichtte Van Egmond toe. „Ze hadden de bal over zijlijn moeten schieten om een blessurebehandeling mogelijk te maken.” Later gaf hij tot grote woede van de Utrechters een rode kaart aan Van Dijk die volgens eigen zeggen „per ongeluk” op het gezicht trapte van Sneijder toen deze onder hem doorgleed.

Naarmate de wedstrijd vorderde, richtten de massale spreekkoren zich steeds meer tegen Van Egmond. Uit duizenden kelen klonk dat ‘zijn moeder een hoer is’. Ook op de eretribune stonden mensen op om de arbiter hun middelvinger te tonen. De speaker verzocht de toeschouwers te stoppen met kwetsende spreekkoren. En toen dat geen effect had, was het de beurt aan Van Egmond om de wedstrijd stil te leggen. Van Egmond: „Je overweegt het wel voortdurend, maar het is heel lastig om op de juiste manier hier tegen op te treden. Soms hoor ik al spreekkoren als ik het veld opstap.”

Het plezier in het fluiten heeft hij gistermiddag geenszins verloren. „Het blijft aardig om topwedstrijden te leiden. Als ik het goed in de hand kan houden, heb ik het naar mijn zin. Ik ben 45 en wil dit nog een paar jaar blijven doen.”

De beide trainers onthielden zich van commentaar op Van Egmond. Voor Ten Cate was dat makkelijker. Hij stuurde zijn elftal met een ‘valse’ linksbuiten (Emanuelson), een goed functionerende gelegenheidsspits (Ryan Babel) en een invaller (Kenneth Perez), die het winnende doelpunt maakte, naar een zwaar bevochten overwinning en naar de koppositie van de eredivisie.

FC Utrecht 2 Ajax 3

Ruststand 0-2. 7. Gabri 0-1, 44. Heitinga 0-2, 80. Van Dijk (pen.) 1-2, 84. Fortuné 2-2, 87. Perez 2-3. Schds: Van Egmond. Tsch: 24.000.

    • Erik Oudshoorn