7 redenen om thuis te blijven

5 Game Dead Rising Platform: 65 euro (Xbox 360), uitgever: Electronic Arts De survival horror is een klein maar populair genre binnen de wereld van de computerspellen. De Japanse spelontwikkelaar Capcom is toonaangevend met zijn wereldberoemde Resident Evil-serie. Dezelfde makers komen nu met Dead Rising; een spel met meer zombies dan je kunt tellen. Dead Rising is dan ook het beste te omschrijven als het equivalent van een slashermovie, maar dan een parodie daarop. Je speelt met Frank West, een oorlogsfotograaf die terechtkomt in een stadje waar een zombie-epidemie is uitgebroken.

Dummies kunnen alles leren

Te koop bij iedere boekhandel, prijzen variëren van 9,95 tot 32,95 euro

„Breast Cancer for Dummies? Die titel ging ons in Nederland te ver”, zegt Angela van der Zalm van Pearson Education, de uitgever van de boekenreeks For Dummies. „Wij geven dat boek dan ook niet uit.” Hoewel de Dummies oorspronkelijk bedoeld waren als handboek voor computernitwits, helpen 750 verschillende laagdrempelige gidsen de lezer nu op allerlei terreinen: trouwen, honden trainen, pokeren, zuinig leven, Chinees of het geheugen verbeteren. Er zijn ongeveer 150 titels in het Nederlands vertaald uit het Engels, maar er zijn ook Dummies die van oorsprong Nederlandstalig zijn. Engelse titels gaan vaak verder dan de Nederlandse. Behalve Breast Cancer, bestaan ook Sex, Chihuahuas, Tracing Your Family History, Terrorism en The Origins of Tolkien’s Middle Earth. De Dummies verschijnen op dit moment in meer dan veertig talen. De geelzwarte vormgeving is opvallend, maar volgens sommigen ook te lelijk voor een plek in de boekenkast. „Daar zitten we toch echt aan vast”, zegt Van der Zalm. „De kleuren zijn een herkenningspunt geworden.” (LvB)

2 debat

P-side

Ned. 2, 20.25-21.00u.

Nieuw programma van Prem Radakishun. In aanloop naar de verkiezingen roept hij vanaf de publieke tribune politici ter verantwoording. Vanavond reageert EénNL-lijsttrekker Marco Pastors op de groeiende intolerantie onder jongeren. Welke oplossing heeft hij voor de spanningen tussen auto- en allochtonen? Op de P-Side zitten rechtse jongeren, moslimjongeren, voor- en tegenstanders van Pastors en slachtoffers van geweld.

3 Documentaire

Tegenlicht: Afval is voedsel

Ned. 2, 21.00-22.00u.

In Tegenlicht een schets van een wereld waarin afval voedsel wordt en waarin consumenten geen vervuilers meer zijn. Utopie of werkelijkheid? De ontwerper William McDonough en de chemicus Michael Baumgard zijn een bedrijf begonnen voor producten die na afdanking beschikbaar blijven voor de mens en zijn natuurlijke omgeving. Afval moet een voedingsstof worden voor de natuur. Bedrijven als Nike hebben het principe omarmd.

4 Film

Dog day afternoon

BBC 1, 0.45-2.45u.

Waar gebeurd misdaaddrama uit 1975 van Sidney Lumet. Met Al Pacino, John Cazale, Charles Durning. New York, 1972. Vlak voor sluitingstijd dringen Sonny en zijn kompaan Sal een bank in Brooklyn binnen. Het moet een routineuze overval worden, maar alles gaat mis. Ze nemen gijzelaars en de media duiken op de zaak. Dan blijkt dat Sonny het geld nodig heeft voor de geslachtsveranderingsoperatie van zijn minnaar.

5 Game

Dead Rising

Platform: 65 euro (Xbox 360), uitgever: Electronic Arts

De survival horror is een klein maar populair genre binnen de wereld van de computerspellen. De Japanse spelontwikkelaar Capcom is toonaangevend met zijn wereldberoemde Resident Evil-serie. Dezelfde makers komen nu met Dead Rising; een spel met meer zombies dan je kunt tellen. Dead Rising is dan ook het beste te omschrijven als het equivalent van een slashermovie, maar dan een parodie daarop. Je speelt met Frank West, een oorlogsfotograaf die terechtkomt in een stadje waar een zombie-epidemie is uitgebroken. In plaats van het hazenpad te kiezen, gaat hij op jacht naar de ultieme foto. Het spel laat je honderden, nee duizenden zombies van je afmeppen, in stukjes hakken en tot pulp pletten met de meest uiteenlopende voorwerpen. Een honkbal, een elektrische gitaar, een golfkarretje. Het resulteert in een hilarische, bloederige chaos. (JM)

6 Opleuken

Vrolijkheid in de badkamer

Urinoir Kisses! op www.bathroom-mania.com, prijs 695 euro

De huis-tuin-en-keukenbadkamer is veel te saai, moet bathroom-mania hebben gedacht. Met felgekleurde accessoires wil het Utrechtse bedrijf wat vrolijkheid in de badkamers en toiletten terugbrengen. Dat lukt aardig met de bontgekleurde designtegels, een groene lichtgevende wasbak of een mozaïeken muur (te laten ontwerpen naar eigen fantasie). Maar niets zette de badbeleving zo op haar kop als het Kisses-urinoir, een enorme roodgestifte damesmond. Bedoeld als een gadget met een vette knipoog. De getuite lippen veroorzaakten twee jaar geleden een enorm protest in de VS. Het zou een vrouwonvriendelijke plasbak zijn. En een paar maanden geleden zijn de urinoirs ook uit de toiletten van de McDonald’s in Heerlen gehaald. De nieuwste aanwinst van bathroom-mania is een stuk beschaafder: een wasbak met bloemenprint. (JvG)

7 Site-seeing

Zoek je verwanten

Via www.familienaam.nl

In het kader van ‘ik heb vijf minuutjes niks te doen en wil me dus vermaken op een Leuke Site’ is familienaam.nl een uitkomst. Je vult er je achternaam in, en meteen zie je op een landkaart van Nederland waar je familieleden of naamgenoten wonen. De kaart is verdeeld in vakjes over de gemeentegrenzen, en hoe meer achternaamgenoten er in een gebied wonen, hoe donkerder het vakje kleurt. Verrassend als je wel op de hoogte was van vele oudooms en -tantes in Zuid-Limburg (samen vormen ze een diep donkerrode vlek), maar van een verre verwant in een uithoek van Groningen niets wist. Voor de flauweriken is het natuurlijk leuk om ook even de families Poepjes, Pannekoek of Naaktgeboren op te zoeken. Het systeem werkt niet feilloos: het vindt alleen de mensen die geregistreerd staan in een telefoonboek. Naar de familie Van Oranje of Nassau is het dus lang zoeken. (JL)

Met bijdragen van Laura van Baars, Jessica van Geel, Janna Laeven en Jan Meijroos