Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Tutu: „ik schaam me Anglicaan te zijn”

Een van de meest vooraanstaande leiders van de Anglicaanse kerk, de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, geneert zich voor het standpunt van de kerk over homoseksualiteit. In de eerste geautoriseerde biografie over Tutu („Rabble-rouser for Peace”) bekritiseert hij in felle bewoordingen de afwijzing van de kerk van homoseksuele priesters. „Ik schaam me Anglicaan te zijn”, blijkt hij in een brief aan het hoofd van de kerk te hebben geschreven. Dat gebeurde in 1998, nadat de Bisschoppenconferentie had besloten geen homo’s toe te laten tot het priesterschap omdat het „onverenigbaar met de Heilige Schrift” zou zijn. Tutu noemt die beslissing een knieval voor de conservatieve elementen in de kerk, die 77 miljoen aanhangers heeft inclusief leden van de Amerikaanse episcopale kerk. Volgens biograaf John Allen, Tutu’s voormalige woordvoerder, was de aartsbisschop ook diep teleurgesteld over de rel rondom de benoeming van Gene Robinson, openlijk homo, tot bisschop van New Hampshire in 2003. „Hij vond het schandelijk dat kerkleiders zo geobsedeerd kunnen zijn over seksuele voorkeur, in een tijd van aids en wereldwijde armoede.”

In de biografie die op 7 oktober verschijnt, haalt Tutu ook nog eens flink uit naar voormalig president F.W. De Klerk. Tutu verwijt de laatste blanke president van Zuid-Afrika geen verantwoordelijkheid te nemen voor de wandaden van het apartheidsregime onder zijn leiding (1989-1994).

Tutu zegt spijt te hebben De Klerk te hebben genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, die de Klerk in 1993 samen met Nelson Mandela in ontvangst nam. De Klerk heeft voor de waarheidscommissie, voorgezeten door Tutu, volgehouden geen verantwoordelijkheid te hebben voor het door geheim agenten georkestreerde geweld in met name KwaZulu-Natal. Daar vielen tussen 1990 en 1994 meer dan tienduizend doden. De Klerk zegt in de biografie het wantrouwen van Tutu te betreuren.