Liefdesnestje boven de stad

Full Love Inn, kunstwerk van Federico D’Orazio foto Federico D’Orazio
Full Love Inn, kunstwerk van Federico D’Orazio foto Federico D’Orazio Orazio, Federico D’

Met de neus naar het IJ torent een Opel Kadett, beschilderd met roze harten en blauwe cupido’s, huizenhoog uit boven de winkels aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. Wie via een eng, smal brandtrapje vijf meter omhoog klautert, komt onderaan het chassis terecht bij een luik, de toegang tot het voertuig. Als je de auto hebt geboekt voor een nachtje bij het tegenovergelegen Lloydhotel, kun je erin slapen. Dat hebben Mirte (24) en Elant (23) gedaan. Het jonge stel zit zaterdagochtend knus onder een wit dekbed. De autoraampjes zijn opengedraaid en door de voorruit heb je een fantastisch uitzicht over het water, terwijl Frans Bauer uit de autoradio schalt. Verbaasd kijken wat voorbijgangers omhoog.

Elant boekte de auto – een kunstwerk van Federico D’Orazio – om de verjaardag van zijn vriendinnetje te vieren: „Ik zag de aankondiging op de website van Paradiso en dit leek me een originele verrassing.” Mirte haakt in, het enthousiasme straalt uit haar met uitgelopen mascara omlijste ogen: „Het was zo romantisch, midden in de nacht maakte ik Elant wakker om naar de volle maan te kijken, die door het hartje op het raam naar binnen scheen.” Ze zijn uitgelaten: „Die muziek, dat is echt corny! En moet je de nachtlampjes zien: twee hartjes. Die hadden we aangezet voor we uitgingen, dus toen we ’s nachts aankwamen, schenen ze ons al tegemoet.” Helemaal ongestoord was hun nacht niet: om vijf uur in de ochtend probeerden wat dronkenlappen nog omhoog te klimmen.

Het kunstwerk, Full Llove Inn is de bijdrage van kunstenaar Federico D’Orazio aan de kunstmanifestatie ‘Liefde in de Stad’, door Paradiso georganiseerd in samenwerking met de Stichting Kunst en Openbare Ruimte. Tijdens de manifestatie wordt de kunstauto door het Lloydhotel onderhouden. Mylene van Noort van de zogenaamde Culturele Ambassade van het hotel legt uit dat de auto gelijk staat met een éénsterrenkamer: een bed, zonder douche en toilet. „De auto functioneert echt als hotel: elke dag wordt de auto opgemaakt, dan vliegen dekbedden en kussens door de lucht.”

Federico D’Orazio, die jaren geleden van Nederland zijn uitvalsbasis maakte, creëerde hoog boven de stad een liefdesnestje: „Mijn kunst gaat vaak over de seksindustrie en auto’s, maar nu vroeg de organisatie van ‘Liefde in de Stad’ of ik iets kon maken dat over echte liefde gaat. Ik bedacht een plek waar geliefden zich ongestoord kunnen terugtrekken. Ik kwam op het idee omdat ik zelf vaak van Den Bosch, waar ik woon, naar Amsterdam rijd. Het is een koude stad, je vindt er geen parkeerplaats, je staat er in de file en bijna altijd zijn de hotels vol. Nergens kun je je even terugtrekken. Auto’s heb je overal, maar vijf meter boven de grond is alles opeens anders.” Mensen moeten echt in zijn kunstwerk slapen, vindt D’Orazio. Ze moeten de knusse en lieflijke atmosfeer ervaren, niet alleen maar even kijken en dan weer weg. „Ik wilde interactie tussen het publiek en het werk, anders heb je weer zo’n sculptuur waar niets mee gebeurt.”

De kunstenaar baseerde zijn Full Llove Inn op hotelletjes zoals hij ze aantrof tijdens zijn reizen door Azië, waar je voor korte periode samen kunt zijn met je geliefde, onder de radar van de sociale controle. Volgens D’Orazio is het een groot succes: „De e-mails stromen binnen. In principe is de auto volgeboekt voor een half jaar. Er is een stel dat de huwelijksnacht in het liefdeshotel wil doorbrengen. Ook kreeg ik een e-mail van twee mensen die een affaire hadden: zij wilden zich er terugtrekken, ver van hun families.”

Om twaalf uur, uitchecktijd, komen Mirte en Elant aangelopen over straat, richting hotelingang. Hij heeft zich ontpopt als punker, maar dan wel een in roze overhemd en met een strak zwarte jeans. Zij draagt een stijlvolle rode jas en kittige witte hakjes. Ze gaan binnen douchen. Even later staan ze opgefrist weer buiten. Elant krijgt het nog moeilijk, als hij deze verrassing voor Mirtes verjaardag ooit nog wil overtreffen.

Federico D’Orazio, ‘Full Llove Inn’, Oostelijke Handelskade 34, Amsterdam. Liefde in de Stad t/m 30 sept. Inl. www.liefdeindestad.nl