Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Hockeyploeg is slachtoffer salonremise

Duitsland en Zuid-Korea kwamen gisteren een salon- remise overeen: 0-0.

Nederland werd zodoende buiten de deur gehouden voor de halve finales van het WK.

Aanvaller Ronald Brouwer verbijt letterlijk zijn teleurstelling, met op de achtergrond bondscoach Roelant Oltmans. Foto Frank Uijlenbroek 060913 Mönchengladbach Germany World Cup Hockey for men. Zuid Korea-Duitsland Nederland is alleen gebaat bij winst van een van de beide landen. Het Nederlands elftal zit op de tribune als toeschouwer. foto:Ronald Brouwer bijt zijn lint bijna door van ontzetting. fotografie frank uijlenbroek©2006 frank uijlenbroek
Aanvaller Ronald Brouwer verbijt letterlijk zijn teleurstelling, met op de achtergrond bondscoach Roelant Oltmans. Foto Frank Uijlenbroek 060913 Mönchengladbach Germany World Cup Hockey for men. Zuid Korea-Duitsland Nederland is alleen gebaat bij winst van een van de beide landen. Het Nederlands elftal zit op de tribune als toeschouwer. foto:Ronald Brouwer bijt zijn lint bijna door van ontzetting. fotografie frank uijlenbroek©2006 frank uijlenbroek Uijlenbroek, Frank

Voor zover ze het nog niet wisten, dan weten de Nederlandse hockeyers het sinds gisteren: topsport kent duistere zijden. Duitsland en Zuid-Korea gooiden het gisteren, in de laatste speelronde in groep B bij het wereldkampioenschap in Mönchengladbach, op een akkoordje dat resulteerde in een beoogde bloedeloze 0-0, waardoor de gedoodverfde titelkandidaat Nederland alsnog buiten de boot viel voor een plaats in de halve finales.

Het was een bittere pil voor de selectie van bondscoach Roelant Oltmans, die vanaf de tribunes met stijgende verbazing toekeek hoe Duitsland en Zuid-Korea geen enkele moeite deden om de ware intenties te verbergen. In een draak van wedstrijd, met amper doelkansen en – veelzeggend genoeg – nul strafcorners, lieten beide vanaf het allereerste fluitsignaal blijken aan te willen sturen op een doelpuntloos gelijkspel.

Dat gebeurde dan ook, al was het verrassend dat het niet-aanvalsverdrag zo opzichtig ten uitvoer werd gebracht. Het was schaamteloos en professioneel tegelijk. Zowel Duitsland als Zuid-Korea had lak aan het publiek, in het stadion én voor de buis, en daarmee leed de naar meer aandacht hengelende sport publicitaire schade. Het resultaat was gisteren heilig. „Noem mij naïef, maar dit heeft niets met topsport te maken”, mokte Nederlands sterspeler Teun de Nooijer naderhand.

Zijn ploeg is nu veroordeeld tot de strijd om de troostprijzen: de plaatsen vijf tot en met acht. Pakistan is vrijdag de tegenstander van de ploeg, die al zes jaar (goud bij de Spelen in Sydney) wacht op een ‘grote’ prijs. Ook deze zomer won het elftal de Champions Trophy, maar het eertijds prestigieuze toernooi is de laatste jaren uitgegroeid tot een veredeld oefentoernooitje. Niet voor niets merkte de Duitse bondscoach Bernhard Peters zes weken geleden in Terrassa al op dat „de ploeg die hier wint, straks niet het WK zal winnen”.

Groot was gisteren verontwaardiging over de wanvertoning, die de boeken zal ingaan als ‘Het Pact van Gladbach’. Rob Reckers kon, gezeten op de tribune, zijn ogen niet geloven. „Schrijf op: salonremises bestaan wel. Ik dacht dat het niet bestond, maar ik ben dom geweest. Stel dat wij in dezelfde situatie hadden gezeten, dan hadden wij het beslist anders aangepakt. Wij willen winnen, dat willen deze twee niet. Wij zouden dat resultaatgerichte-ten-koste-van-alles-denken ook niet verkocht krijgen aan ons publiek.”

Het publiek in het HockeyPark-stadion daarentegen gaf slechts mondjesmaat blijk van zijn afkeuring. Maar de fluitconcertjes deerden de spelers geenszins, benadrukte aanvaller Carlos Nevado van Duitsland na afloop met een stalen gezicht. „Dat een paar Nederlandse fans fluiten, begrijp ik. Maar wij hebben vandaag wel degelijk ons best gedaan. We wilden alleen niet in het mes lopen.”

Maandagavond nog verkondigde Oltmans op besliste toon dat hij niet geloofde in een salonremise. Gisteren moest hij zijn mening bijstellen. In feite wist de bondscoach al genoeg toen hij zag dat de reservedoelman van de Koreanen in de basisopstelling stond. Hij wilde vooral niet suggereren dat sprake was van doorgestoken kaart, maar: „Misschien wilde de ene partij een signaal afgeven aan de ander; kennelijk zijn de belangen zo groot geworden dat we zo langzamerhand maar eens moeten gaan nadenken hoe we als sport met dit soort praktijken omgaan.”

Maar, en dat sierde hem, Oltmans zocht de schuld vooral bij zichzelf. Zijn ploeg en hij hadden de voortijdige eliminatie aan zichzelf te wijten. „Wij hebben onszelf in deze positie gemanoeuvreerd”, klonk het schuldbewust. Zo was het ook: op de openingsdag verloren van Zuid-Korea, vervolgens verzuimd om drie dagen later van Duitsland te winnen.

Het waren verstandige woorden, uitgesproken ruim een uur na afloop van het voor hem noodlottige duel, toen hij bekomen was van de eerste emoties. Op de achterste rij in de perszaal zaten op dat moment de beleidmakers van de Nederlandse hockeybond, en ook dat was uiteraard geen toeval. Op kritieke momenten schuiven zij altijd aan. Om te voorkomen dat de coach boude uitspraken doet, die later als een boemerang op hen terugslaan.

Onaangenaam verrast bleek Oltmans’ collega Peters na afloop, toen hij het verwijt kreeg dat zijn ploeg een schijnvertoning had opgevoerd. Van een stiekem onderonsje was geen sprake, want: „Ik spreek geen Koreaans”. En al was dat wel zo: „Medeleven is niet mijn thema in topsport, winnen is mijn thema”. Al even bits klonk Duitslands recordinternational Philipp Crone, geconfronteerd met de vraag of zijn ploeg überhaupt wel had gestreden voor de overwinning. „Did you watch the game?”

Bijval kreeg Crone van oud-ploeggenoot Florian Kunz. „De Koreanen wilden niet, maar als Nederlander zou ik me ook bij m’n ballen gepakt voelen’’, grijnsde de oud-aanvoerder.

Videoreportages, uitslagen en meer info op nrc.nl/wkhockey