WEBLEZEN

Een weblog om te leren

Het Amerikaanse weekblad The New Republic is druk aan het expanderen op internet. Op de website zijn dagelijks verse artikelen te vinden die alleen online verschijnen, uiteraard is er een archief dat bijna een eeuw teruggaat en alle redacteuren moeten blogjes schrijven. Tot zover allemaal vrij standaard, zegt de verwende surfer. Echt spannend is het net gelanceerde weblog dat ze ‘Open University’ gedoopt hebben. Het idee: je trekt een blik vlot schrijvende intellectuelen en wetenschappers open en laat ze korte stukjes schrijven over dingen in en rondom het nieuws. Het resultaat: bliksemsnelle verdieping. Tournedos Rossini bij McDonald’s, zeg maar. Zo schrijft Ted Widmer, voormalig speechschrijver en adviseur van Clinton, nu directeur van The John Carter Brown Library, in week 1: ‘Zijn onze vijanden inderdaad fascisten, zoals Bush beweert? Wat is eigenlijk de definitie van fascisme? Is er wel een eenduidige definitie van fascisme?’ En geeft daar vervolgens een paar leessuggesties bij. Hij concludeert: ‘The first step toward getting this war right is to get our facts right. And the first step to getting our facts right is getting our words right.’