VS dragen controle over in Irak

Bagdad. De door Amerika gedomineerde internationale troepenmacht in Irak heeft gisteren de formele controle over de Iraakse strijdkrachten aan de Iraakse regering overgedragen. De stap wordt door Amerikaanse functionarissen toegejuicht als mijlpaal op de weg naar volledige onafhankelijkheid van Irak.

Het blijft onduidelijk in hoeverre het nieuwe Iraakse leger in staat is zelf voor de veiligheid van het land te zorgen. Onder de algemene problemen van de door Amerika opgeleide strijdkrachten zijn de gebrekkige uitrusting, deserties en de dominantie van Koerden en shi`ieten.

Vlak voor de ceremonie eisten vijf bomaanslagen zeker 18 levens in verschillende delen van Bagdad. Alle aanslagen waren gericht tegen politieposten- en patrouilles. De Iraakse autoriteiten maakten gisteren bekend in Bagdad 27 ”terroristen” te hebben opgehangen die door provinciale rechtbanken ter dood waren veroordeeld wegens moorden en verkrachtingen.