Video’s van een pogrom

Op deze foto een ’commissaris’ van de door het Kremlin gesponsorde jeugdbeweging ‘Nasji’, de Onzen. Deze nerd komt de skinheads van Petrozavodsk vertellen dat Kaukasiërs ook recht hebben in Karelië te wonen. Zouden ze luisteren? Rusland siddert na van de pogrom in Kondopoga.  U weet wel, dat kleine stadje van 35.000 zielen bij de Finse grens waar vorige week drie Russen stierven bij

nashi.jpgOp deze foto een ’commissaris’ van de door het Kremlin gesponsorde jeugdbeweging ‘Nasji’, de Onzen. Deze nerd komt de skinheads van Petrozavodsk vertellen dat Kaukasiërs ook recht hebben in Karelië te wonen. Zouden ze luisteren?

Rusland siddert na van de pogrom in Kondopoga.  U weet wel, dat kleine stadje van 35.000 zielen bij de Finse grens waar vorige week drie Russen stierven bij een nachtelijk bargevecht met Kaukasiërs. (Hier een ooggetuige) Enkele dagen later eisten tweeduizend woedende betogers het vertrek van alle Kaukasiërs uit Kondopoga, die nacht ging een restaurant, marktkraampjes en kiosken in vlammen op. Hier wat video’s. Zie de menigte hier in actie rond de gewraakte restaurant-discotheek Tsjaika (Zeemeeuw). 

Drie doden is niet niks voor zo’n klein stadje, hoe kon het zover komen? Uit de hand gelopen rasborka, zegt de een: de Tsjetsjenen weigerden de Russen protectiegeld te betalen. De cumulatie van jarenlange terreur door een kleine, gewelddadige groep Kaukasiërs die de politie in zijn zak had, zegt de ander. Moeilijk te zeggen, maar gezien de bodycount waren de betrokken Tsjetsjenen geen engeltjes.

Ook als u geen Russisch kent, is het boeiend op deze video’s te zien hoe de menigte zichzelf opwindt. Met wat hulp uit Moskou, dat wel. Let op die man in regenjas, met baard, zonnebril en megafoon: dat is de sluwe agitor en mediamanipulator Aleksandr Belov van de ‘Beweging tegen Illegale Immigratie’. Belov zegt in Kondopoga geen onvertogen woord, maar heeft de regie en dwingt de burgemeester zich achter de eisen van de bevolking op te stellen: alle Kaukasiërs weg! Ik bekeek de video’s deze week in Moskou op een persscreening, Belov zat als een poes te spinnen naast de televisie. We spreken elkaar nog nader.

Aleksandr Belov hoopt op meer Kondopoga’s, ik sluit dat niet uit. Hoewel hij op eigen kracht weinig volk op straat krijgt, doet een incident (een bargevecht, een ruzie op de markt) wonderen. En met een kleine provocatie hier en daar …