Vanaf morgen niet meer: vuurkorventerreur

Vuurkorf tuinmeubilair
Vuurkorf tuinmeubilair

De terreur van tuinhaarden en vuurkorven – soms lijkt het of Nederland massaal de aanbieding van de Gamma niet heeft kunnen weerstaan.

Functionele achtertuinen met gras, planten, of aarde worden op de schop genomen, om vervolgens à la Rob en Nico gepimpt te worden. Op die manier wordt de tuin een verlenging van de huiskamer, waarvan – én waarin – je het gehele jaar door kunt genieten.

Eén van de verplichte onderdelen is een zelfbouw-tuinhaard, als compleet pakket verkrijgbaar. Is men niet zo handig met de speciekuip, dan kan men ook gewoon een metalen vuurkorf aanschaffen.

Gezelligheid gegarandeerd!

Wanneer iemand het lef heeft om aan de rand van zijn volkstuintje een bergje herfstbladeren te verbranden kan hij rekenen op een vette prent van oom agent. Buurman van twee huizen verderop kan echter zonder problemen zijn oude geverfde kozijnen in stukken zagen, en onder het genot van een biertje met een stel vrienden de boel opfikken in de vuurkorf. Dat is gezellig in december, met je klapstoelen in de sneeuw. Dat is ook gezellig in januari, dan kan je genieten van de kale kerstboom die in vlammen opgaat.

De zomer was heet dit jaar. De zomeravonden waarop je lekker lang buiten kon blijven zitten waren schier eindeloos. Slapen met alle ramen wijd open om nog wat verkoeling te krijgen. En dan om een uur of één ’s nachts in paniek wakker schrikken met de gedachte: brand!!!

Snel het huis doorlopen, nergens brand gelukkig. Het was buurman weer, die met zijn vuurkorf de hele buurt in een dikke rookwalm had weten te leggen. In flodderponnetje naar buurman gelopen om het feestje te verstoren (daar is dat zeikwijf weer!) en daarna nog uren in de stank gezeten.

Ik word er zo moe van om elke keer als een speer alle ramen en deuren te sluiten omdat de buurman zoveel plezier heeft van zijn vuurkorf!

lezeres van nrc.next

Irritaties waar vanaf morgen een eind aan moet komen? Mail naar next@nrc.nl